Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby v Iraku odložili na neurčito

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Funkciu prezidenta, ktorý zvolením získava štvorročný mandát, na základe dohovoru zastáva vždy príslušník kurdskej menšiny.

Bagdad 7. februára (TASR) - Iracký parlament odložil prezidentské voľby plánované na pondelok na neurčito po tom, čo sa na hlasovaní namiesto 329 objavilo len 58 poslancov, informovala agentúra AFP.

Významné politické bloky v krajine predtým už avizovali, že budú bojkotovať hlasovanie, ktoré vyžaduje kvórum dvoch tretín poslancov parlamentu. Jeden z nemenovaných predstaviteľov pre AFP potvrdil, že "hlasovanie o voľbe prezidenta nebude".

Na pondelok naplánované prezidentské voľby mali nasledovať po októbrových parlamentných voľbách poznamenaných rekordne nízkou účasťou, vyhrážkami a násilnosťami, ale aj meškaním s potvrdením a zverejnením konečných výsledkov.

Najväčší blok v irackom parlamente na čele s mocným šiitským duchovným Muktadom Sadrom v sobotu oznámil, že bude bojkotovať pondelkovú schôdzu, na ktorej sa bude voliť hlava štátu.

Iracký najvyšší súd v nedeľu, v predvečer plánovaného hlasovania, dočasne suspendoval jedného z kandidátov - exministra Hošjara Zebarího. Súd sa pritom odvolal na obvinenia z korupcie vznesené voči Zebarímu skupinou poslancov. Ten podobné obvinenia vždy odmietal.

Funkciu prezidenta, ktorý zvolením získava štvorročný mandát, na základe dohovoru zastáva vždy príslušník kurdskej menšiny. Zebarí bol jedným z dvoch hlavných kandidátov na post hlavy štátu, ďalším favorizovaným je úradujúci prezident Barham Sálih.