Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby v Kirgizsku sprevádzali problémy

Kirgizská vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hlasovanie bolo konkurenčné a kandidáti mohli vo všeobecnosti slobodne viesť svoju kampaň. Znepokojenie však vyvolali prípady zneužívania verejných zdrojov, tlaku na voličov a kupovania hlasov.

Biškek 16. októbra (TASR) - Počas sčítavania hlasov z nedeľňajších prezidentských volieb v Kirgizsku sa vyskytli "početné a závažné procedurálne problémy", oznámila dnes pozorovateľská misia vedená Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pochválila však pokojné odovzdanie moci v krajine.

Hlasovanie bolo konkurenčné a kandidáti mohli vo všeobecnosti slobodne viesť svoju kampaň. Znepokojenie však vyvolali prípady zneužívania verejných zdrojov, tlaku na voličov a kupovania hlasov, uviedla misia vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa priebežných výsledkov zvíťazil vo voľbách kandidát vládnucej Sociálnodemokratickej strany, expremiér Sooronbaj Žeenbekov. Získal zhruba 54 percent hlasov.

Na druhom mieste s 33 percentami hlasov skončil ropný magnát a expremiér Ömürbek Babanov, ktorého strana Vlasť je v parlamente druhá najsilnejšia. Jeho stranu spája nacionalistická a propodnikateľská politika.

Konečné výsledky sa očakávajú koncom tohto týždňa, uviedla agentúra DPA.

Podľa kirgizskej agentúry Kabar dosiahla volebná účasť 56 percent.

Víťazstvo Žeenbekova by malo odstupujúcemu prezidentovi Almazbekovi Atambajevovi zaručiť zachovanie vplyvu na politickej scéne. Sociálnodemokratická strana, ku ktorej obaja patria, má v parlamente najviac poslancov a dominuje aj vo vláde.

Šesťročné funkčné obdobie Atambajeva, zvoleného roku 2011, sa končí 1. decembra tohto roku. O znovuzvolenie sa uchádzať nemôže, pretože v súlade s ústavou jedna osoba môže vysoký vládny post zastávať len raz.