Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby v Mongolsku vyhral opozičný kandidát Ch. Battulga

Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Mongolsku sa stal opozičný kandidát Chaltmágín Battulga. Foto: TASR/AP

Volebná účasť dosiahla 60,9 percenta. Približne 100.000 voličov, ktorých neoslovil ani jeden z kandidátov, odovzdalo prázdne hlasovacie lístky.

Ulanbátar 8. júla (TASR) - Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Mongolsku sa stal opozičný kandidát Chaltmágín Battulga. Vyplýva to z takmer kompletných výsledkov piatkového hlasovania, ktoré dnes zverejnila mongolská ústredná volebná komisia.

Populistický veľkopodnikateľ a bývalý úspešný zápasník Battulga, kandidát opozičnej Demokratickej strany (DP), získal v druhom kole volieb 50,6 percenta hlasov. Jeho súpera, predsedu parlamentu Mijégombyna Enchbolda z vládnucej Mongolskej ľudovej strany (MPP) podporilo 41,2 percenta voličov, informovala agentúra Reuters.

Volebná účasť dosiahla 60,9 percenta. Približne 100.000 voličov, ktorých neoslovil ani jeden z kandidátov, odovzdalo prázdne hlasovacie lístky.

Volebné výsledky ešte nie sú úplne kompletné: stále sa čaká na konečné výsledky hlasovania v zahraničí, ktoré však už nemôžu zmeniť poradie kandidátov. Prvé kolo volieb sa konalo 26. júna.

Víťazný kandidát Battulga presadzuje politiku s mottom "Mongolsko na prvom mieste" a sľubuje, že zaistí väčšiu kontrolu štátu nad ťažbou medi a ďalších strategických nerastných surovín.