Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby vo Rwande: Drvivé víťazstvo zaznamenal Paul Kagame

Rwandský prezident Paul Kagame, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ústredná volebná komisia vyhlásila 59-ročného Kagameho za staronového prezidenta tejto africkej krajiny po sčítaní 80 percent odovzdaných hlasov, z ktorých 98,7 percenta pripadlo jemu.

Kigali 5. augusta (TASR) - Rwandský prezident Paul Kagame zaznamenal drvivé víťazstvo v piatkových voľbách novej hlavy štátu a zabezpečil si tak tretie funkčné obdobie v najvyššom úrade, ktorý nepretržite zastáva od marca 2000.

Ústredná volebná komisia vyhlásila 59-ročného Kagameho za staronového prezidenta tejto africkej krajiny v noci nadnes po sčítaní 80 percent odovzdaných hlasov, z ktorých 98,7 percenta pripadlo jemu, informuje agentúra Reuters.

Jeho dvoma rivalmi boli opozičný kandidát Frank Habineza a nezávislý oponent Philippe Mpayimana. Ďalšiu uchádzačku o úrad prezidenta Diane Rwigarovú už predtým diskvalifikovali. Predpokladaná volebná účasť je 90 percent.

Kagame sa dostal k moci už v roku 1994, keď ako povstalecký veliteľ prevzal kontrolu nad hlavným mestom Kigali, čo viedlo k ukončeniu genocídy, ktorá si vyžiadala smrť približne 800.000 etnických Tutsiov a umiernených Hutuov.

Kagameho stúpenci tvrdia, že do 12-miliónovej Rwandy priniesol stabilitu a ekonomický rozvoj. Jeho kritici, ktorých väčšinu tvoria exulanti, však zastávajú názor, že Kagame vládne prostredníctvom zastrašovania svojich politických odporcov.

Rwandská ústava bola v roku 2015 novelizovaná tak, aby mal Kagame možnosť zotrvať v prezidentskom úrade až do roku 2034, pripomína spravodajská stanica BBC. Konečné výsledky oznámi volebná komisia dnes popoludní.