Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prežil kontakt s novičokom: Brit sa bojí, že jed ho do 10 rokov zabije

Britskí vedci potvrdili, že malá nádoba, s ktorou sa v anglickom meste Amesbury dostali do kontaktu muž a žena otrávení látkou typu novičok, obsahovala veľmi silnú dávku tejto nervovoparalytickej látky. Foto: TASR/AP

Podľa britských expertov boli Rowley a Sturgessová otrávení novičkom z rovnakého zdroja, aký bol použitý pri otrave Skripaľa a jeho dcéry

Londýn 9. decembra (TASR) - Brit Charlie Rowley, ktorý bol v júni vystavený účinkom smrtiacej nervovoparalytickej látky novičok, povedal, že má závažné problémy so zrakom a pohyblivosťou, a obáva sa, že tento jed ho do desiatich rokov zabije. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Rowley (45) začal mať zdravotné ťažkosti v júni neďaleko anglického mesta Salisbury po tom, čo sa dostal do kontaktu s novičkom, ktorý bol o niekoľko mesiacov skôr použitý pri útoku na bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Rowley, Skripaľ a jeho dcéra prežili, ale Rowleyho partnerka Dawn Sturgessová, ktorá takisto prišla do kontaktu s jedom, v nemocnici zomrela.

Rowley uviedol pre britské nedeľné noviny Sunday Mirror, že sa vrátil do nemocnice na liečbu, pretože stráca zrak a nie je schopný používať jednu ruku. Muž dodal: "Stále mám strach, že ma novičok zabije, keď znovu dostanem nejakú vírusovú chorobu."

Tento muž otrávený novičkom v anglickom meste Amesbury pred niekoľkými mesiacmi tvrdil, že látkou bola naplnená fľaštička od parfumu, ktorú nič netušiac daroval svojej partnerke. Rowleyho našli 30. júna - spolu s jeho o rok mladšou priateľkou Sturgessovou - v bezvedomí v ich dome v Amesbury. Rowley nakoniec otravu prežil, zatiaľ čo Sturgessová 8. júla zomrela.

Rowley následne uviedol, že si už nedokáže spomenúť, kde našiel sklenenú fľaštičku s parfumom známej značky, ktorá bola stále zabalená v krabičke a plastovom obale. On sám si k tekutine v nádobke privoňal, zatiaľ čo jeho partnerka si ju nastriekala na zápästie. Nádobka podľa Rowleyho obsahovala "olejovitú látku", ktorá "nevoňala ako parfum".

Podľa britských expertov boli Rowley a Sturgessová otrávení novičkom z rovnakého zdroja, aký bol použitý pri otrave Skripaľa a jeho dcéry. Skripaľovcov našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v Salisbury, čo je len niekoľko kilometrov od Amesbury.

Britská vláda z otravy Skripaľovcov obviňuje Rusko. Ich prípad vyvolal medzi Moskvou a Západom diplomatickú vojnu, v rámci ktorej bolo na oboch stranách vyhostených niekoľko desiatok pracovníkov veľvyslanectiev a konzulátov.