Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Preživší a českí vládni činitelia si pripomenuli vypálenie Lidíc

Archívne foto , Lidice Foto: TASR

Na spomienkovej slávnosti sa zúčastnili prezident ČR Miloš Zeman, predseda Senátu Miloš Vystrčil, premiér ČR Andrej Babiš i ďalší členovia vlády a predstavitelia Poslaneckej snemovne.

Lidice 10. júna (TASR) - Česká obec Lidice si v stredu pripomenula 78. výročie vypálenia nacistami v roku 1942. Informovalo o tom na Twitteri Ministerstvo zahraničných vecí ČR a spravodajský server iDNES.cz.

Vyhladenie obce si v stredu v Lidiciach pripomenuli preživší i ústavní činitelia. Na spomienkovej slávnosti sa zúčastnili prezident ČR Miloš Zeman, predseda Senátu Miloš Vystrčil, premiér ČR Andrej Babiš i ďalší členovia vlády a predstavitelia Poslaneckej snemovne.

Pietna akcia bola podľa iDNES.cz po prvý raz od roku 1945 neverejná z dôvodu opatrení zavedených počas pandémie ochorenia COVID-19.

Lidice ležia v Stredočeskom kraji približne 25 kilometrov severozápadne od Prahy. Po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý vykonali československí výsadkári 27. mája 1942, nasledovalo vyhlásenie stanného práva na celom území vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava a masové popravy.

Odveta nacistov vyvrcholila 10. júna vypálením obce Lidice, ktorú odôvodnili tým, že sa tam údajne ukrývajú parašutisti.

Celkovo prišlo v Lidiciach o život 340 obyvateľov (192 mužov, 60 žien a 88 detí).