Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Pri bojoch medzi armádou a al-Káidou prišlo o život 124 ľudí

Pri ozbrojených zrážkach, ktoré sa sústreďujú do okolia mesta Laudar, prišlo o život doteraz 102 militantov, 14 vojakov regulárnej jemenskej armády a osem ozbrojencov z Ľudových výborov odporu.

Saná 10. apríla (TASR) - Viac ako sto životov si v uplynulých dvoch dňoch vyžiadali prudké boje medzi príslušníkmi jemenskej armády a militantmi z radov al-Káidy, ktoré prepukli na juhu krajiny v pondelok v skorých ranných hodinách po útoku militantov na armádne stanovisko v meste Laudar.

Ako vyplýva z dnešných informácií armádnych a kmeňových zdrojov, väčšinu zo 124 obetí tvoria ozbrojenci al-Káidy.

Pri ozbrojených zrážkach, ktoré sa sústreďujú do okolia mesta Laudar, prišlo o život doteraz 102 militantov, 14 vojakov regulárnej jemenskej armády a osem ozbrojencov z Ľudových výborov odporu, podporujúcich vládne sily. Medzi zabitými militantmi sú údajne aj viacerí Somálčania a občania Saudskej Arábie.

Armádne zdroje upozorňujú na význam mesta Laudar pre fundamentalistických militantov, ktorého geografická, horská poloha ho predurčuje na využitie ako útočiska pred delostreleckou paľbou i možnými leteckými údermi.

Militanti na juhu i šiitskí povstalci na severe sa snažia využívať mocenské vákuum, ktoré vzniklo v Jemene po zosadení dlhoročného prezidenta Alího Abdalláha Sáliha po rok trvajúcich protivládnych protestoch a nepokojoch.