Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Pri bojoch na západnom pobreží Jemenu zahynulo vyše 165 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Občianska vojna v Jemene trvá už vyše tri roky, od marca 2015.

Saná 7. júla (TASR) - Viac ako 165 obetí na životoch si v oblasti pri západnom pobreží Jemenu vyžiadali boje medzi koalíciou pod vedením Saudskej Arábie a šiitskými povstalcami. Mŕtvi sú na oboch stranách, informovali v sobotu miestni predstavitelia.

Boje sa podľa nich v posledných dvoch dňoch sústredili na okres at-Tuhajta južne od dôležitého prístavného mesta Hudajda. Prišli v čase, keď sa osobitný vyslanec OSN pre Jemen usiluje presvedčiť zmienenú koalíciu a povstalcov známych ako húsíovia, aby obnovili mierové rozhovory.

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia, ktorá bojuje na strane medzinárodne uznanej jemenskej vlády, uplynulú nedeľu oznámila pozastavenie ofenzívy zameranej na opätovné dobytie Hudajdy, a to s cieľom podporiť snahy OSN. Povstalcov súčasne vyzvala na "bezpodmienečné stiahnutie" zo strategického mesta, ktoré tiež zohráva kľúčovú úlohu pri dodávke humanitárnej pomoci do krajiny.

Občianska vojna v Jemene trvá už vyše tri roky, od marca 2015. Výsledkom konfliktu v najchudobnejšej krajine arabského sveta je už viac než 10.000 mŕtvych, vyše dva milióny vysídlených osôb a v súčasnosti celosvetovo najhoršia humanitárna kríza.