Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri bojoch v Izraeli zahynuli viacerí cudzinci, ďalší sú nezvestní

Rakety vystrelené z pásma Gazy na Izrael 8. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Dvoch zabitých predtým hlásilo Thajsko s tým, že 11 občanov tejto ázijskej krajiny uniesli ozbrojenci a ôsmich zranili.

Tel Aviv 8. októbra (TASR) – Medzi obeťami, zranenými a unesenými počas útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael sú občania viacerých krajín Európy a Ázie či Spojených štátov. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP, DPA a AP.

Pri útoku na kibuc Alumim zahynulo desať občanov Nepálu, oznámilo v nedeľu večer veľvyslanectvo himalájskej krajiny v Tel Avive. Štyroch ďalších ošetrili v nemocnici a po piatom pátrajú. V Izraeli pracuje okolo 4500 nepálskych občanov a študuje tam 265 Nepálčanov.

Dvoch zabitých predtým hlásilo Thajsko s tým, že 11 občanov tejto ázijskej krajiny uniesli ozbrojenci a ôsmich zranili.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v Izraeli "v súvislosti s teroristickými útokmi" zomrela žena z Francúzska. O mieste pobytu viacerých francúzskych občanov sa nevedelo.

O život prišli aj dve Ukrajinky, uviedol rezort diplomacie v Kyjeve. Zranenia pri ostreľovaní mesta Aškelon utrpeli podľa Minska dvaja občania Bieloruska, jeden je vo vážnom stave.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že musí predpokladať, že medzi unesenými Hamasom sú aj nemeckí občania, ktorí majú zároveň aj izraelské občianstvo.

Mŕtvi a nezvestní sú tiež traja Briti, informovali ich príbuzní.

Izraelský minister pre strategické otázky Ron Dermer pre televíziu CNN potvrdil, že k uneseným patria aj občania USA. Detaily o nich ani o Američanoch, ktorí mohli podľa správ zahynúť, neposkytol. "Žiaľ, nemôžem. V Izraeli máme veľa dvojakých občanov," povedal.