Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pri paľbe z Libanonu boli zranení deviati izraelskí vojaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Raketa vystrelená z Libanonu zasiahla chrám gréckej pravoslávnej cirkvi v obci Ikrit, spresnila armáda.

Jeruzalem 27. decembra (TASR) - Protitanková strela vypálená proiránskou militantnou skupinou Hizballáh z Libanonu do izraelského pohraničia zranila v utorok deväť izraelských vojakov, ktorí tam práve zachraňovali civilistu zraneného pri inom cezhraničnom útoku.

S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády o tom v noci na stredu informovala agentúra AFP. Podľa nej je jeden z izraelských vojakov vo vážnom stave.

Raketa vystrelená z Libanonu zasiahla chrám gréckej pravoslávnej cirkvi v obci Ikrit, spresnila armáda. Podľa AFP ide o opustenú kresťanskú dedinu, ktorej obyvatelia boli počas vojny v roku 1948 donútení evakuovať sa.

V reakcii na paľbu z územia Libanonu izraelská armáda obvinila Iránom podporovanú skupinu Hizballáh z neustáleho ostreľovania izraelských "civilných a náboženských miest". Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že Hizballáh "pácha vojnové zločiny tým, že bez rozdielu útočí na miesta (vykonávania náboženského) kultu".

Od 7. októbra, keď sa začala vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, eskaluje situácia aj na hranici medzi Libanonom a Izraelom, čo vyvoláva obavy z rozšírenia konfliktu na veľkú časť blízkovýchodného regiónu.

Hizballáh, ktorý v utorok oznámil smrť dvoch svojich bojovníkov, tvrdí, že svojimi vojenskými akciami prejavuje podporu Hamasu v palestínskom Pásme Gazy.