Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pri demonštráciách na Korzike v nedeľu opäť vypukli násilnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa odborníkov sú násilné protesty tiež dôsledkom skutočnosti, že požiadavky nacionalistov o autonómii ostrova necháva vláda v Paríži už niekoľko rokov bez odozvy.

Paríž 14. marca (TASR) - Násilnosti vypukli počas nedeľňajších demonštrácií nacionalistov na francúzskom stredomorskom ostrove Korzika. Zranilo sa pri nich 24 policajtov, 13 demonštrantov a jeden okoloidúci. Polícia zasiahla proti davu slzným plynom. Podľa prefektúry sa na protestoch v meste Bastia zúčastnilo asi 7000 ľudí. V pondelok o tom informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Demonštranti hádzali zápalné fľaše na administratívne budovy a spôsobili požiar. Hasičom sa ho podarilo uhasiť. Miestna prefektúra informovala o "extrémnom" násilí a útokoch na policajtov. Obyvateľom ostrova odporučili, aby neopúšťali svoje domovy. Výtržnosti sprevádzali aj demonštrácie pred týždňom.

Nepokoje na ostrove Korzika spustil útok na nacionalistu Yvana Colonnu, odsúdeného za vraždu prefekta ostrova v roku 1998, ktorý sa po brutálnom útoku spoluväzňa vo väznici v Arles v pevninskom Francúzsku momentálne nachádza v kóme. Korzickí nacionalisti tvrdia, že za útok na Colonnu nesie zodpovednosť Francúzsko, okrem toho aj tým, že ho neväzní na Korzike.

Podľa odborníkov sú násilné protesty tiež dôsledkom skutočnosti, že požiadavky nacionalistov o autonómii ostrova necháva vláda v Paríži už niekoľko rokov bez odozvy.

Militantná organizácia Národný oslobodzovací front Korziky (FNLC), ktorá bojovala za nezávislosť ostrova, zložila v roku 2014 zbrane. Politický význam zároveň nadobudli umiernení nacionalisti, ktorí v súčasnosti majú väčšinu v regionálnom parlamente a požadujú pre ostrov autonómiu.