Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri Dubrovníku chytili jednu z najjedovatejších rýb na svete

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Davor Lučič z Ústavu morského a pobrežného výskumu so sídlom v Dubrovníku informoval, že ide už o druhú rybu tohto druhu, ktorú chytili v Jadranskom mori tento rok.

Dubrovník 6. mája (TASR) - Rybu patriacu k najjedovatejším druhom na svete - štvorzubca, známeho aj pod názvom fugu - chytili pri pobreží chorvátskeho Dubrovníka. Informáciu dnes priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na oznámenie Ústavu oceánografie a rybolovu v Splite.

Ryby z čeľade štvorzubcovité obsahujú tetrodotoxín a ten je silným jedom pre väčšinu živočíchov, keď ho skonzumujú - je 1250-krát toxickejší než kyanid a spôsobuje ochrnutie alebo smrť.

"Rybár chytil rybu v utorok okolo 11.00 h," uviedol Jakov Dulčič z inštitútu a varoval, že pri tejto rybe je nevyhnutná veľká opatrnosť, pretože môže zapríčiniť ochrnutie až smrť. Dodal, že je naliehavo potrebné zorganizovať vzdelávanie o tomto druhu rýb, pretože sa v Jadranskom mori vyskytuje čoraz častejšie.

Davor Lučič z Ústavu morského a pobrežného výskumu so sídlom v Dubrovníku informoval, že ide už o druhú rybu tohto druhu, ktorú chytili v Jadranskom mori tento rok.

Hoci nie sú žiadne dôkazy, že tento druh sa v Jadranskom mori rozširuje, vo východnej časti Stredozemného mora patrí k prevládajúcim druhom, dodal Lučič.

"Tento druh zvyčajne žije v Indickom oceáne, ale sem sa dostáva Suezským prieplavom vďaka tomu, že teplota vody v mori stúpa," vysvetlil Lučič a varoval, že s rybou sa nesmie zaobchádzať holými rukami.

Napriek tomu je mäso z tohto druhu rýb pokladané za lahôdku v Japonsku, Kórei a Číne, kde ju pripravujú špeciálne vyškolení šéfkuchári - tí vedia, ktorá časť je na konzumáciu bezpečná a v akom množstve.