Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pri francúzskej operácii v Mali bol usmrtený regionálny vodca IS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V africkom Saheli - južnom okraji púšte Sahara - pôsobí v súčasnosti približne 4000 francúzskych vojakov, ktorých úlohou je bojovať proti tamojším islamisticko-teroristickým skupinám.

Paríž 28. augusta (TASR) - Jeden z najvyšších predstaviteľov regionálnej odnože teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Mali prišiel o život pri operácii francúzskych síl v tejto západoafrickej krajine. Agentúra DPA o tom informovala v noci na utorok s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Usmrtenie vodcu skupiny Islamský štát v saharskej oblasti (EIGS) Mohameda Ag Almounera spolu s ďalším jej členom bolo overené vojenským personálom, uviedla vo vyhlásení francúzska armáda.

Pri nedeľňajšej operácii v regióne Ménaka na severovýchode Mali zahynuli aj dvaja civilisti - žena a tínedžer. Ďalšie tri osoby vrátane jedného civilistu boli zranené.

V africkom Saheli - južnom okraji púšte Sahara - pôsobí v súčasnosti približne 4000 francúzskych vojakov, ktorých úlohou je bojovať proti tamojším islamisticko-teroristickým skupinám. V samotnom Mali pôsobí aj zhruba 1000 nemeckých vojakov, pripomenula DPA.

Francúzske sily intervenovali v roku 2013 na severovýchode Mali s cieľom potlačiť islamistických bojovníkov, ktorí rok predtým "zneužili" pôvodné povstanie Tuaregov. Bezpečnostná rada OSN následne vyslala do krajiny aj medzinárodné mierové sily.