Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V člnoch potopených pri Grécku zahynulo 42 ľudí, vrátane 17 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pobrežná stráž zachránila 26 ľudí a vytiahla z mora 34 tiel. Po prípadných preživších pátrajú plavidlá pobrežnej stráže, vrtuľník a tiež súkromné člny.

Atény 22. januára (TASR) - Najmenej 42 migrantov vrátane 17 detí sa dnes utopilo, keď sa ich člny prevrátili neďaleko dvoch gréckych ostrovov pri tureckom pobreží. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na pobrežnú stráž.

Podľa výpovede očitých svedkov sa na palube dreveného člna, ktorý stroskotal pri ostrove Kalolimnos, nachádzali desiatky osôb. Pobrežná stráž zachránila 26 ľudí a z vody vytiahla 34 tiel. Presná príčina nešťastia nie je známa.

Ďalší čln sa krátko po polnoci potopil pri ostrove Farmakonisi po tom, ako narazil na skaliská. Utopili sa dve ženy a šesť detí. "Ďalším 40 migrantom na palube sa podarilo doplávať na breh," uviedla pobrežná hliadka vo vyhlásení.

"Bezohľadní prevádzači minulú noc na tureckom pobreží opäť natlačili desiatky migrantov do vratkých a nespôsobilých plavidiel. Na smrť tak poslali nevinných ľudí a dokonca malé deti," uviedol vo vyhlásení rezort lodnej dopravy.

Grécko je vstupnou bránou do Európy pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a chudobou a snažia sa dostať do Európskej únie. Vlani vstúpilo na územie Grécka vyše 800.000 osôb, väčšinou sa priplavili z neďalekého tureckého pobrežia na nevhodných člnoch na grécke ostrovy. Pri pokusoch dostať sa do tejto členskej krajiny EÚ zahynuli stovky ľudí.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) tvrdí, že tento január je v štatistike smrti migrantov v Stredozemnom mori rekordný. Celkový počet migrantov prichádzajúcich do Európy po mori dosiahol tento mesiac číslo 37.000, čo je vyše šesťkrát viac než v uplynulých dvoch rokoch pre daný mesiac dovedna.