Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom nálete v okolí Gazy zahynul ozbrojený Palestínčan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet obetí aktuálnej vlny palestínskych protestov v pásme Gazy sa tak zvýšil na 20.

Tel Aviv 5. apríla (TASR) - Pri nálete izraelských vzdušných síl zahynul ozbrojený Palestínčan, ktorý sa priblížil k bezpečnostnému oploteniu na hraniciam medzi pásmom Gazy a Izraelom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že počas náletu, ku ktorému došlo v noci na štvrtok, zahynul 34-ročný muž. Počet obetí aktuálnej vlny palestínskych protestov v pásme Gazy sa tak zvýšil na 20.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že nepripustí, aby sa poškodilo pohraničné oplotenie, ktoré chráni bezpečnosť izraelských občanov. Tiež dodala, že operácie proti teroristom zapojeným do útokov budú pokračovať.

Palestínčania v pásme Gazy odštartovali minulý piatok šesťtýždňové protesty s požiadavkou, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela. Protestná akcia, ktorá má kulminovať 15. mája, má názov "Veľký pochod návratu".

V prvý deň protestov - v piatok 30. marca - prišlo o život najmenej 15 Palestínčanov a ďalších viac ako 750 utrpelo strelné zranenia. Ide o najhoršiu bilanciu potýčok v Gaze od vojny medzi Izraelom a Hamasom z roku 2014.