Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pri lesnom požiari v Los Angeles zasahovalo viac ako 1000 hasičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hasičom sa v pondelok popoludní podarilo spomaliť postup požiaru a snažili sa ho dostať úplne pod kontrolu ešte predtým, ako má v tejto oblasti v utorok opäť začať fúkať silný vietor.

Los Angeles 29. októbra (TASR) - Viac ako 1000 hasičov zasahovalo v pondelok pri rozsiahlom lesnom požiari v kalifornskom meste Los Angeles, kde plamene zničili niekoľko domov a vyžiadali si uzavretie škôl a cestných komunikácií. Informovala o tom agentúra AFP.

Požiar šíriaci sa vďaka vetru vypukol v noci na pondelok. Pomenovali ho Getty Fire podľa múzea Getty Center v Los Angeles, neďaleko ktorého sa rozhorel. Zbierku umeleckých predmetov však neohrozil, pretože budova je odolná voči požiaru.

Hasičom sa v pondelok popoludní podarilo spomaliť postup požiaru a snažili sa ho dostať úplne pod kontrolu ešte predtým, ako má v tejto oblasti v utorok opäť začať fúkať silný vietor.

Plamene už pohltili približne 240 hektárov územia a ohrozujú 10.000 budov vrátane luxusných domov. Svoje domovy museli opustiť aj viaceré známe osobnosti vrátane basketbalistu LeBrona Jamesa či herca a bývalého guvernéra štátu Kalifornia Arnolda Schwarzeneggera. Zrušená bola aj plánovaná premiéra filmu Terminátor: Temný osud, v ktorom hrá aj Schwarzenegger.

Kaliforniu od minulého týždňa sužujú lesné požiare, ktoré si vyžiadali rozsiahle evakuácie a zastavenie dodávok elektrickej energie. Súčasný kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil v nedeľu mimoriadny stav.

Požiar Kincade, ktorý vypukol minulú stredu, sa rozšíril na plochu viac ako 260 kilometrov štvorcových. Hasiči takisto bojujú s viacerými menšími požiarmi, ktoré sa šíria s pomocou silného vetra, nízkej vlhkosti vzduchu a vysokých teplôt.

Výberová chronológia lesných požiarov vo svete



Rusko, august 2019 - Podľa informácií ruskej služby vzdušnej ochrany lesov horelo v Irkutskej oblasti 74 požiarov s celkovou rozlohou 113 526 hektárov. V Krasnojarskom kraji zaznamenali 94 požiarov na ploche 59 355 hektárov. Na hasenie rozsiahlych požiarov na ruskej Sibíri a na Ďalekom východe vyčlenila ruská vláda zo svojho rezervného fondu sumu vo výške šesť miliárd rubľov (81 miliónov eur).

Portugalsko, júl 2019 - Portugalským hasičom trval boj s rozsiahlym požiarom štyri dni. Živel zranil 39 osôb.

Kalifornia, november 2018 - Lesný požiar, známy ako Camp Fire, bol jedným z najpustošivejších v dejinách Kalifornie. Takmer úplne zničil mesto Paradise ležiace severne od Sacramenta. Vyžiadal si najmenej 88 obetí a zničil viac ako 13.000 domov. Zaradil sa tak na prvú priečku požiarov s najväčším počtom obetí na západnom pobreží USA od začiatku robenia záznamov

Rusko, august 2018 - Lesné požiare zničili 8,67 milióna hektárov plochy, ohnísk bolo dovedna vyše 12.000. Ekonomické škody predstavovali 20 miliárd rubľov.

Grécko, júl 2018 - Východne a západne od Atén vypukli dva požiare, ktoré neskôr rozdúchal a ďalej rozšíril prudký vietor. Z údajov Centra pre výskum epidemiológie katastrof, ktoré sídli v Bruseli, vyplýva, že šlo o najtragickejší požiar v Európe od roku 1900. Vyžiadal si 101 obetí.

Portugalsko, október 2017 - Pri lesnom požiari v okolí mesta Leiria v strednom Portugalsku, ktorý zrejme spôsobil blesk, prišlo o život najmenej 62 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Väčšina obetí zomrela v autách, keď sa pokúšali uniknúť do bezpečnejších oblastí. V krajine vyhlásili trojdňový štátny smútok.

Rusko, august 2010 - V dôsledku bezprecedentnej vlny horúčav a rekordnému suchu vypuklo v zalesnených oblastiach Ruska niekoľko ohnísk požiarov. Meteorológovia zaznamenali vtedy najväčšie horúčavy od roku 1890.Požiar si vyžiadal 60 obetí.

Austrália, február 2009 - Rozsiahly požiar prakticky zničil počas horúceho leta rozsiahle oblasti v austrálskom štáte Viktória a vyžiadal si najmenej 173 obetí. Plamene pohltili vyše 2000 obydlí. Na uhasenie požiaru potrebovali hasiči niekoľko týždňov.

Grécko, august 2007 - Grécko zasiahla vlna požiarov, ktoré zničili vyše 270.000 hektárov lesa a ďalších porastov. Asi 4500 požiarov si vyžiadalo 77 obetí.

Čína, máj 1987 - V Číne vypukol rozsiahly lesný požiar prezývaný "čierny drak", ktorý zasiahol aj územie vtedajšieho Sovietskeho zväzu (ZSSR). Požiar si vyžiadal vyše 200 obetí na životoch. Celkovo v Číne aj ZSSR plamene za mesiac máj zničili majetok na rozlohe vyše sedem miliónov hektárov, z čoho 70 percent tvorili lesy.

Austrália, február 1983 - V plameňoch zomrelo 75 ľudí v štátoch Viktória a Južná Austrália.

Francúzsko, august 1949 - V departemente Landes na juhozápade Francúzska zomrelo 82 hasičov a dobrovoľníkov, ktorí sa usilovali uhasiť požiar borovicového porastu. Plamene zničili 50.000 hektárov zalesnenej plochy. Požiar spôsobila odhodená nezahasená cigareta.

USA, október 1871 - Pravdepodobne ide o najničivejší lesný požiar v histórii USA. V mestečku Peshtigo v štáte Wisconsin a jeho okolí zomrelo odhadom 1500-2500 ľudí. Požiar zničil 16 obcí a zasiahol plochu 4900 kilometrov štvorcových.