Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri líbyjskom pobreží zachránili približne 3000 migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Humanitárne organizácie tvrdia, že morská trasa medzi Líbyou a Talianskom je momentálne tou hlavnou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy.

Rím 25. mája (TASR) - Približne 3000 migrantov sa podarilo zachrániť v utorok pri líbyjskom pobreží v rámci 23 samostatných misií, informovala talianska pobrežná stráž.

Podľa nej tak v priebehu dvoch dní bolo zachránených zhruba 5600 migrantov, ktorí sa plavili na juhu Stredozemného mora na rôznych lodiach.

Humanitárne organizácie tvrdia, že morská trasa medzi Líbyou a Talianskom je momentálne tou hlavnou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov z Grécka do Turecka, uviedla agentúra Reuters.

Väčšina migrantov sa plaví z Líbye do Talianska na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Mieria na ostrov Lampedusa alebo na Sicíliu.

Prevrátila sa ďalšia loď

Najmenej sedem migrantov zahynulo v dôsledku prevrátenia sa plavidla pri pobreží Líbye. Ďalších približne 500 sa podarilo zachrániť, oznámili dnes talianske námorné sily.

Bilancia obetí tragédie je podľa agentúry DPA len predbežná, keďže záchranné práce stále pokračujú.

Hliadka talianskeho námorníctva spozorovala plavidlo v núdzi krátko predtým, než sa prevrátilo, zrejme následkom preťaženia. Taliani migrantom takmer okamžite poskytli záchranné člny a vesty a na miesto vyslali aj vrtuľník.

Talianska pobrežná stráž v utorok večer, ešte pred prevrátením lode s migrantmi, informovala, že od pondelka pri 38 samostatných misiách zachránila celkovo 5600 ľudí.

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov z Grécka do Turecka.

Väčšina migrantov sa plaví z Líbye do Talianska na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Mieria na ostrov Lampedusa alebo na Sicíliu.