Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri nálete v Sýrii prišli o život alebo sú nezvestné desiatky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nálet sa odohral v utorok a jeho terčom bola dedina Mansúra, vzdialená asi 26 kilometrov západne od mesta Rakka.

Bejrút 22. marca (TASR) - Desiatky ľudí prišli o život alebo sú stále nezvestné po nálete, ktorého terčom sa v utorok stala budova školy v islamistami ovládanej dedine v provincii Rakka na severe Sýrie. V škole bolo dočasne ubytovaných asi 50 rodín utečencov a presídlencov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na aktivistov zo sýrskeho mesta Rakka.

Podľa nich sa nálet odohral v utorok a jeho terčom bola dedina Mansúra, vzdialená asi 26 kilometrov západne od mesta Rakka. To je de facto hlavným mestom kalifátu vyhláseného islamistami v roku 2014 po obsadení častí územia Sýrie a Iraku.

V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že spod ruín zbombardovanej budovy bolo vytiahnutých 33 tiel obetí.

Obe organizácie pri svojom informovaní o následkoch ozbrojeného konfliktu v Sýrii vychádzajú zo správ, ktoré im poskytuje sieť miestnych informátorov a aktivistov.

Spomínané zdroje neuviedli, aké lietadlá podnikli nálet. V tejto oblasti však pôsobia aj lietadlá západnej koalície, ktoré vo vzduchu podporujú arabsko-kurdské ozbrojené formácie, ktorých cieľom je dobytie Rakky. Ich operácia má kódový názov Hnev Eufratu a začala sa ešte v novembri minulého roku.

Rakka leží v povodí rieky Eufrat asi 160 kilometrov juhovýchode od Aleppa. Islamisti sa jej zmocnili v marci roku 2013 a v lete roku 2014 ju ich vodca abú Bakr Baghdádí vyhlásil za hlavné mesto samozvaného kalifátu. Momentálne tam podľa odhadov expertov žije 300.000 civilistov a 3000-4000 ozbrojených islamistov.