Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pri nálete v Sýrii zahynul člen iránskych Revolučných gárd

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Obeťou útoku je poradca sýrskej armády Rezá Zárej a dvaja militanti z libanonského hnutia Hizballáh, píšu médiá.

Damask 1. marca (TASR) - Pri pravdepodobne izraelskom nálete v Sýrii zahynul v piatok člen iránskych elitných Revolučných gárd. S odvolaním sa na iránske médiá o tom informuje agentúra Reuters, píše TASR.

Obeťou útoku je poradca sýrskej armády Rezá Zárej a dvaja militanti z libanonského hnutia Hizballáh, píšu médiá.

Izrael zvyčajne nekomentuje správy o náletoch v Sýrii. Médiá informovali o izraelských úderoch aj v Libanone, v meste Ajtá aš-Šaab a dedinách v pohraničí na libanonskej strane spoločnej hranice.

Od vypuknutia vojny medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom 7. októbra 2023, dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí ostreľujú sever Izraela. K niektorým z týchto útokov sa hlási aj palestínsky Hamas.

V dôsledku útokov museli svoje domovy na oboch stranách hranice opustiť desaťtisíce ľudí. Situácia na izraelsko-libanonských hraniciach vyvoláva obavy z rozšírenia konfliktu v Gaze aj do tejto oblasti.

Šiitský Hizballáh podporovaný Iránom je dominantnou silou na juhu Libanonu. Hamas a iné palestínske frakcie sú tam zastúpené len marginálne. Podľa predpokladov na podnikanie vojenských operácií potrebujú prinajmenšom tichý súhlas Hizballáhu.