Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch izraelských lietadiel zahynuli dvaja Palestínčania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Palestínski zdravotníci uviedli, že pri náletoch izraelských lietadiel prišli o život dvaja ľudia a zranenia utrpeli ďalší traja Palestínčania.

Jeruzalem 12. novembra - Izraelské letectvo podniklo v pondelok nálety na pozície militantov v palestínskom pásme Gazy. Stalo sa tak po tom, čo militanti vystrelili na Izrael desiatky rakiet a mínometných granátov.

Palestínski zdravotníci uviedli, že pri náletoch izraelských lietadiel prišli o život dvaja ľudia a zranenia utrpeli ďalší traja Palestínčania. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Nebolo však bezprostredne známe, či sú medzi obeťami civilisti alebo militanti. Podľa zdravotníkov išlo o mužov-dvadsiatnikov.

Izraelská armáda uviedla, že militanti z pásma Gazy vypálili na územie židovského štátu približne 80 rakiet. Podľa armády niektoré z nich zachytil systém protiraketovej obrany Železná kupola, ale zopár rakiet dopadlo na juh Izraela.

Na záberoch izraelskej televízie vidno v plameňoch budovu nákupného centra v meste Sderot na juhu Izraela. Podľa AP mínometný granát vypálený z Gazy zasiahol na juhu štátu taktiež autobus.

K raketovým útokom sa v spoločnom vyhlásení prihlásili islamistická skupina Hamas, ktorá Gazu ovláda, a menšia palestínska militantná skupina Islamský džihád. Jej hovorca uviedol, že obe skupiny sa rozhodli pomstiť za nedeľný izraelský útok v Gaze.

Pri bojoch medzi izraelskými silami a palestínskymi militantmi v pásme Gazy prišlo v nedeľu večer o život sedem Palestínčanov a jeden izraelský vojak. Hamas prisľúbil odvetu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa po nedeľných udalostiach v Gaze rozhodol skrátiť svoju návštevu Paríža a vrátiť sa domov. V pondelok večer bol na stretnutí s ministrom obrany a veliteľom armády.