Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch koalície vedenej Saudskou Arábiou zahynuli desiatky ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa jemenských bezpečnostných predstaviteľov prišlo ráno pri náletoch o život odhadom 60 ľudí.

Saná 23. augusta (TASR) - Koalícia vedená Saudskou Arábiou dnes v rámci vzdušných útokov zasiahla malý hotel neďaleko jemenskej metropoly Saná a zabila desiatky šiitských povstalcov (húsíov) a civilistov.

Podľa jemenských bezpečnostných predstaviteľov prišlo ráno pri náletoch o život odhadom 60 ľudí. Zatiaľ nie je jasné, prečo si koaličné stíhačky vybrali za cieľ hotel v Arhabe, ležiacom 35 kilometrov od Saná.

Svedkovia uviedli, že dvojposchodový hotel bol úplne zničený a záchranári vyberajú z jeho sutín telá. Ďalší nálet zasiahol kontrolné stanovište húsíov ležiace niekoľko kilometrov od hotela.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď húsíovia postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu. Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili už o život tisíce civilistov a dostali Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, na pokraj hladomoru. V Jemene navyše vypukla epidémia cholery.