Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch na severe Iraku zahynulo desať kurdských bojovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred dvomi týždňami avizoval zintenzívnenie útokov na pozície kurdských militantov v Sýrii a Iraku.

Arbíl 26. októbra (TASR) — Desať bojovníkov zo strany kurdských pracujúcich (PKK) zahynulo pri leteckých útokoch v irackom autonómnom regióne Kurdistan. Predpokladá sa, že ich uskutočnilo Turecko, oznámili vo štvrtok miestne kurdské úrady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Deväť bojovníkov PKK podľa tohto zdroja zahynulo pri sérii leteckých útokov "skutočnených tureckými vojenskými lietadlami a dronmi" v provincii Arbíl. Desiaty prišiel o život v provincii Dahúk, traja ďalší utrpeli zranenia.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred dvomi týždňami avizoval zintenzívnenie útokov na pozície kurdských militantov v Sýrii a Iraku. Turecko aj jeho západní spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu.

Ankara pravidelne podniká na juhovýchode Turecka aj v severnom Iraku vojenské operácie proti pozíciám tejto kurdskej militantnej skupiny, ktorá útočí prevažne na príslušníkov tureckých bezpečnostných síl, niekedy však aj na civilistov. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Ankarou už prišli o život tisícky ľudí.