Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch pripisovaných USA a Británii hlásia v Jemene mŕtvych

Dym stúpa po leteckých útokoch. Foto: TASR/AP

Podľa televíznej stanice al-Masíra, kontrolovanej jemenskými povstalcami, bolo v pondelok uskutočnených najmenej 17 náletov, ktoré sa dotkli aj prístavov Hudajdá a Ras Isá na západe Jemenu.

Aden 12. marca (TASR) - Pri leteckých úderoch v západnom Jemene, ktoré sú pripisované koalícii americko-britských síl, zahynulo najmenej 11 ľudí a ďalších 14 sa zranilo. S odvolaním sa na hovorcu medzinárodne uznávanej vlády v Jemene o tom v noci na utorok informovala agentúra Reuters.

K náletom dochádza necelý týždeň po tom, čo v dôsledku raketového útoku jemenských povstalcov na nákladnú loď v Adenskom zálive zahynuli traja členovia posádky. Išlo tak o prvý útok húsíov na komerčné plavidlo v Červenom mori s ľudskými obeťami.

Podľa televíznej stanice al-Masíra, kontrolovanej jemenskými povstalcami, bolo v pondelok uskutočnených najmenej 17 náletov, ktoré sa dotkli aj prístavov Hudajdá a Ras Isá na západe Jemenu.

Hovorca húsíov medzičasom podľa agentúry Reuters informoval, že povstalci podnikli útok na podľa nich americkú loď Pinocchio. Húsívia podľa neho vojenské operácie ešte zintenzívnia počas ramadánu, posvätného mesiaca moslimov, ktorý sa začal v pondelok.

Iránom podporovaní húsíjskí povstalci útočia na obchodné lode v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od októbra 2023 prebieha vojna medzi Izraelom a militantmi z Hamasu.

Na útoky húsíov, ktoré spôsobili, že niektoré lodné spoločnosti sa začali vyhýbať preprave cez Červené more a volia dlhšiu trasu okolo južného cípu Afriky, reagovali americké a britské sily bombardovaním ich pozícií v Jemene.

Terčom minulotýždňového raketového útoku jemenských povstalcov sa stala loď True Confidence plaviaca sa pod vlajkou Barbadosu. Došlo k nemu len niekoľko dní po tom, čo sa po dvoch týždňoch potopilo plavidlo Rubymar, ktoré húsíjskí povstalci zasiahli raketou 18. februára.