Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Najmenej 19 ľudí zahynulo pri náletoch v Sýrii, zasiahli aj sanitky

Ilustračná snímka zo Sýrie Foto: TASR/AP

Medzi obeťami náletov bolo aj deväť detí.

Bejrút 28. apríla (TASR) - Najmenej 19 civilistov zahynulo vo štvrtok pri náletoch, ktoré zasiahli aj sanitky a zdravotnícke zariadenia v sýrskej provincii Idlib ovládanej povstalcami. Oznámili to dnes miestni aktivisti, podľa ktorých útok zrejme vykonali ruské lietadlá či sýrska vláda, uviedla agentúra AP.

Medzi obeťami náletov na severe provincie bolo aj deväť detí, priblížilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii, ktoré zhromažďuje informácie pomocou siete aktivistov pôsobiacich priamo v Sýrii.

Sýrska civilná obrana, ktorá vykonáva pátracie a záchranné operácie v oblastiach kontrolovaných protivládnymi povstalcami, uviedla, že medzi obeťami sú aj štyria zdravotníci. Tí prišli o život pri nálete na nemocnicu v dedine Dajr aš-Šarki. Ďalšími usmrtenými sú podľa tejto organizácie štyria záchranári či sanitári, ktorí zahynuli pri nálete v dedine Maarzita.

Sýrska civilná obrana aj SOHR sa v počte obetí náletov zhodli - obe uvádzajú 19 mŕtvych.

Aktivistami prevádzkovaná organizácia s názvom Idlibské mediálne centrum uviedla, že ďalších štyroch ľudí usmrtili barelové bomby, ktoré zasiahli mesto Chán Šajchún - dejisko nedávneho útoku chemickými zbraňami.