Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch zahynulo najmenej 14 proiránskych bojovníkov, tvrdí SOHR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zahynulo pri útoku osem irackých a šesť afganských bojovníkov. Lietadlá zničili aj dve základne a niekoľko vojenských vozidiel.

Bejrút 22. novembra (TASR) - Najmenej 14 bojovníkov z proiránskych milícií z Iraku a Afganistanu zahynulo pri leteckých útokoch na východe Sýrie, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Spojenom kráľovstve.

K náletom došlo v noci na nedeľu provincii Dajr az-Zaur pri meste Abú Kamál neďaleko hraníc s Irakom a pravdepodobne ich podnikli izraelské lietadlá, informovalo SOHR.

Izraelská armáda uviedla, že sa k takýmto správam zo zahraničia nevyjadruje.

Podľa SOHR zahynulo pri útoku osem irackých a šesť afganských bojovníkov. Lietadlá zničili aj dve základne a niekoľko vojenských vozidiel.

Iránom podporovaní bojovníci sú rozmiestnení na území medzi sýrskymi mestami Abú Kamál a Majadín, čo sú bývalé bašty teroristickej organizácie Islamský štát. Spolu s Ruskom je Irán kľúčovým podporovateľom sýrskeho režimu.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 tam Izrael podnikol stovky leteckých a raketových útokov zameraných proti iránskym silám, bojovníkom libanonského hnutia Hizballáh a vládnym jednotkám. Vojna v Sýrii si vyžiadala už vyše 380.000 mŕtvych.