Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pri spore vo venezulskej väznici prišlo o život najmenej 20 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Situácia vo väznici je podľa nej už plne pod kontrolou. Väzenské vzbury a násilnosti sú vo Venezuele pomerne časté.

Caracas 20. augusta (TASR) - Najmenej 20 ľudí prišlo o život vo väznici Yare vo Venezuele pri násilnostiach, ktoré vyvolal spor dvoch skupín väzňov súperiacich o vplyv v tomto zariadení. Informovali o tom dnes venezuelské úrady.

Ako uviedla ministerka pre nápravnovýchovné zariadenia Iris Varelaová, k násilnostiam došlo v nedeľu večer vo väznici nachádzajúcej sa južne od hlavného mesta Caracas, pričom medzi obeťami je aj príbuzný jedného z väzňov.

Ministerka pre venezuelskú štátnu televíziu povedala, že mŕtvych je najmenej 20, pričom však presný počet obetí neuviedla. Neobjasnila ani, ako k nepokojom došlo. Situácia vo väznici je podľa nej už plne pod kontrolou.

Väzenské vzbury a násilnosti sú vo Venezuele pomerne časté. Zvládnutie tohto problému si vláda prezidenta Huga Cháveza stanovila za jeden zo svojich hlavných cieľov. Násilie podporuje korupcia medzi dozorcami, ktorí dostatočne nebránia prenikaniu drog a zbraní do väzníc.

Mimovládna organizácia Venezuelan Prisons Observatory spočítala, že vo venezuelských väzniciach vlani zahynulo 560 osôb. Trend sa nezastavil ani v tomto roku, keď za prvých šesť mesiacov prišlo o život už 304 väzňov.