Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pri nepokojoch vo väznici v meste Guayaquil prišlo o život 12 väzňov

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Ekvádorské väznice sú často dejiskom krvavých nepokojov odohrávajúcich sa na pozadí súperenia tamojších zločineckých skupín, ktoré bojujú o kontrolu nad lukratívnym obchodom s drogami.

Quito 16. apríla (TASR) - Najmenej 12 väzňov prišlo o život pri potýčkach, ktoré vypukli vo väznici v prístavnom meste Guayaquil na juhozápade Ekvádora. Oznámila to v sobotu tamojšia prokuratúra, informuje TASR odvolávajúc sa na správu agentúry AFP.

"Začalo sa vyšetrovanie s cieľom identifikovať osoby zodpovedné za smrť 12 väzňov z väznice Penitenciaría del Litoral v Guayaquile," uviedla prokuratúra. Nepokoje vypukli v piatok.

Len v stredu pritom objavili zriadenci v tejto väznici šesť obesených väzňov. Nasledovný deň boli pred týmto väzenským komplexom zase zabité tri dozorkyne a v piatok, pri zmienených potýčkach zahŕňajúcich aj prestrelku, boli okrem usmrtených 12 väzňov zranení aj prinajmenšom traja dozorcovia.

Ekvádorské väznice sú často dejiskom krvavých nepokojov odohrávajúcich sa na pozadí súperenia tamojších zločineckých skupín, ktoré bojujú o kontrolu nad lukratívnym obchodom s drogami.

Od februára 2021 v nich došlo už k ôsmim takýmto masakrám, pri ktorých prišlo o život vyše 400 väzňov, pričom väčšina z nich bola rozštvrtená a spálená.

Mesto Guayaquil sa v posledných rokoch stalo centrom obchodu s drogami v latinskoamerickej krajine ležiacej medzi Kolumbiou a Peru, a síce hlavnými svetovými producentmi kokaínu.

Ekvádorská vláda začiatkom apríla zmiernila - v reakcii na najnovšiu vlnu kriminality v krajine - zákony o zbraniach a občanom povolila vlastniť a nosiť zbrane určené na ich sebaobranu, a rovnako aj paprikové spreje. Prezident Guillermo Lasso zároveň posilnil bezpečnostné zložky v krajine a vo väzniacich a ich okolí tiež opakovane vyhlásil mimoriadny stav.