Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pri odhalení sofistikovanej bomby CIA spolupracovala s Jemenom

Odhalenie nevybuchnutej bomby bolo výsledkom tajnej spravodajskej operácie CIA v Jemene, ktorá zmarila plány na samovražednú misiu.

Washington 8. mája (TASR) - Americké bezpečnostné zložky odhalili nový sofistikovaný pokus o bombový útok v lietadle v úzkej spolupráci s Jemenom. Informoval o tom dnes John Brennan, poradca Bieleho domu v protiteroristických otázkach.

Odhalenie nevybuchnutej bomby bolo výsledkom tajnej spravodajskej operácie CIA v Jemene, ktorá zmarila plány na samovražednú misiu. Mala sa uskutočniť v čase výročia zabitia teroristického lídra Usámu bin Ládina.

Atentátnik chcel lietadlo zničiť zdokonaleným typom bomby pripevnenej k spodnej bielizni, podobnej tej, ktorá 25. decembra 2009 zlyhala v lietadle nad Detroitom. Nová bomba mala byť tiež byť umiestnená v bielizni pasažiera, mala však dokonalejší detonátor.

Záujemcovi o vykonanie samovražedného bombového útoku povedali, aby si kúpil letenku na lietadlo podľa svojho výberu a rozhodol aj o načasovaní útoku. CIA zasiahla a bombu zhabala v čase, keď si atentátnik ešte nezvolil let a nekúpil letenku.

Bomba, ktorú teraz skúma FBI, neobsahovala kov, takže by na letisku pravdepodobne prešla cez detektor kovov. Nebolo však jasné, či by ju odhalili nové skenery, ktoré sa používajú na mnohých letiskách.

Podľa Brennana prípad poukazuje na to, že al-Káida zostáva hrozbou pre bezpečnosť Spojených štátov aj rok po smrti bin Ládina. Poradca Bieleho domu vyzdvihol "veľmi úzku spoluprácu" s medzinárodnými partnermi. Dodal, že al-Káida je stále veľmi aktívna v Jemene, hoci sa jej vplyv znížil v Pakistane.