Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri operácii Europolu zatkli 500 podozrivých a zhabali tony kokaínu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom operácie Blue Amber bolo vykoreniť skupiny organizovaného zločinu zo štruktúr v rámci jednotlivých krajín.

Haag 29. júna (TASR) - Vyše 500 podozrivých zadržali v rámci veľkej spoločnej operácie zameranej proti organizovanému zločinu vyšetrovatelia z 28 členských krajín Európskej únie a ich medzinárodní kolegovia. Medzinárodná akcia s názvom Blue Amber (Modrý jantár) sa konala od 4. mája do 24. júna na 260 miestach po celom svete. Oznámil to dnes prostredníctvom tlačového vyhlásenia Europol, policajná agentúra EÚ so sídlom v holandskom Haagu.

Európski kriminalisti s podporou medzinárodných partnerov okrem stoviek zadržaných osôb tiež v rámci zásahov zhabali 2,8 tony kokaínu, 110 kilogramov heroínu, skonfiškovali 390 vozidiel a približne 1300 ton kradnutého kovu. Polícia priamo prehľadala vytypované miesta, zásahy sa ďalej konali na letiskách, hraničných priechodoch, prístavoch, ako aj v konkrétnych ohniskách kriminality a organizovaného zločinu v mestách a obciach.

Cieľom operácie Blue Amber bolo vykoreniť skupiny organizovaného zločinu zo štruktúr v rámci jednotlivých krajín. Bezpečnostné a colné úrady sa zamerali najmä na pašovanie drog, zbraní a ľudí, ilegálne prisťahovalectvo, ale i daňovú či internetovú kriminalitu.

Operácie odhalili, že kokaín sa denne pašuje prostredníctvom leteckých kuriérov z Južnej Ameriky do Európy. Denne sa tiež odosielajú zásielky heroínu z Afganistanu a Pakistanu do západnej Európy.

Metódy pašovania omamných látok sa podľa Europolu rôznia. Tlačová správa uvádza príklady ukrývania kokaínu do oblečenia a vložiek do topánok či heroínu do lekárskych nástrojov.

Vďaka úzkej spolupráci s vyšetrovateľmi zo západného Balkánu sa podarilo zatknúť niekoľko osôb, ktoré organizujú pašovanie ľudí do Európy. V Maďarsku odhalili úkryt pre ilegálnych migrantov.

"Opäť sme boli svedkom toho, že úspešná medzinárodná spolupráca môže mať zásadný vplyv na organizovaný zločin," uviedol v tlačovej správe, zverejnenej na internetovej stránke Europolu, riaditeľ tejto policajnej agentúry Rob Wainwright.