Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pri páde lietadla Osprey pri Japonsku zrejme zahynulo osem letcov

Členovia japonskej pobrežnej stráže nesú trosky, ktoré pravdepodobne pochádzajú z havarovaného amerického vojenského lietadla Osprey v prístave v Jakušime 4. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v roku 2016 lietadlá Osprey v Japonsku dočasne uzemnili po nehode pri pobreží ostrova Okinava, ktorá pobúrila miestnych obyvateľov.

Washington 5. decembra (TASR) - Všetkých osem členov posádky amerického vojenského lietadla Osprey, ktoré minulý týždeň havarovalo pri pobreží Japonska, je považovaných za mŕtvych. Oznámilo to v utorok americké letectvo, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Americké vzdušné sily uviedli, že je "nepravdepodobné", že niekto haváriu lietadla prežil a americká armáda preto zrušila záchrannú operáciu. Operácia na nájdenie a vyzdvihnutie trosiek lietadla a obetí nehody však pokračuje.

"Z ôsmich letcov sa našli a odniesli ostatky troch. Ostatky ďalších troch boli lokalizované a pracuje sa na ich vyzdvihnutí. Ostatky zvyšných dvoch sa stále lokalizujú," uviedlo letectvo.

Lietadlo Osprey zmizlo 29. novembra pri japonskom ostrove Jakušima.

Tento viacúčelový vojenský konvertoplán kombinuje funkčnosť vrtuľníka s dlhým doletom a vysokú rýchlosť turbovrtuľového lietadla. U tohto typu lietadiel bola zaznamená séria smrteľných nehôd. V auguste zahynuli traja americkí námorníci po nehode pri ostrove Melville pri pobreží Austrálie. K ďalšej nehode lietadla Osprey, ktorá si vyžiadala štyri obete, prišlo vlani na vojenskom výcviku NATO v Nórsku. V roku 2000 počas cvičenia v americkom štáte Arizona zahynulo až 19 ľudí.

Spojené štáty v roku 2016 lietadlá Osprey v Japonsku dočasne uzemnili po nehode pri pobreží ostrova Okinava, ktorá pobúrila miestnych obyvateľov.

Japonský minister obrany Minoru Kihara vo štvrtok uviedol, že americkú armádu požiadal, aby lietadla Osprey znovu uzemnila a že Japonsko pozastavuje ich používanie do vykonania ich bezpečnostných previerok. Americký Pentagón však v piatok oznámil, že lietať s nimi prestala len jednotka, ktorej lietadlo pri Japonsku minulý týždeň havarovalo.