Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Japonska našli telo katapultovaného amerického pilota

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Frederick, vyslaný na rotujúcu misiu do Japonska, bol držiteľom viacerých medailí a ocenení.

Tokio 9. decembra (TASR) - Pátranie po pilotovi americkej námornej pechoty, ktorý sa v stredu 7. decembra katapultoval zo stíhačky F/A-18 nad Tichým oceánom pri pobreží južného Japonska, sa skončilo nálezom jeho tela v nasledujúci deň. Dnes ho identifikovali ako kapitána Jamesa E. Fredericka z amerického štátu Texas.

Frederick (32) sa katapultoval zo svojej stíhačky počas výcviku v stredu večer približne 190 kilometrov juhovýchodne od Iwakuni na ostrove Honšu, kde sa nachádza letecká základňa americkej námornej pechoty. Stíhačka sa zrútila do oceánu.

Jeho telo našla na druhý deň loď japonských námorných obranných síl počas rozsiahlej pátracej operácie v oceáne. Príčina havárie sa vyšetruje.

"Stratili sme dobrého amerického vlastenca, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do služby za slobodu," uviedol generálporučík Lawrence Nicholson, veliaci generál III. expedičnej jednotky námornej pechoty. "Chcem sa úprimne poďakovať japonskej vláde za obrovské úsilie, ktoré vyvinula počas pátracích operácií po nehode," dodal.

Frederick, vyslaný na rotujúcu misiu do Japonska, bol držiteľom viacerých medailí a ocenení.