Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Líbye sa potopila ďalšia loď s migrantmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mesto Zuwára, ktoré leží v blízkosti hraníc s Tuniskom, je miestom, odkiaľ na more vypláva väčšina lodí s ilegálnymi prisťahovalcami, smerujúcich následne k talianskemu pobrežiu.


Tripolis 27. augusta (TASR) - Pri pobreží Líbye sa dnes opäť potopila loď, na ktorej palube boli migranti. Ako informovala agentúra Reuters, nešťastie sa odohralo neďaleko mesta Zuwára.

Líbyjské úrady vyslovili obavy, že nešťastie zrejme neprežili stovky ľudí. Záchranná operácia na mori pokračuje, doteraz sa podarilo zachrániť asi 100 ilegálnych migrantov, uviedol pre Reuters nemenovaný vládny zdroj.

Migranti na palube potopenej lode pochádzali zo subsaharskej Afriky, Pakistanu, Sýrie, Maroka a Bangladéša, spresnil Reuters.

Potopenie lode potvrdil aj iný oficiálny zdroj, ktorý však zatiaľ nepotvrdil správy o obetiach na životoch. Talianska pobrežná stráž, ktorá koordinuje záchranné operácie EÚ pri brehoch Líbye, zatiaľ správu o potopení lode tiež nepotvrdila.

Mesto Zuwára, ktoré leží v blízkosti hraníc s Tuniskom, je miestom, odkiaľ na more vypláva väčšina lodí s ilegálnymi prisťahovalcami, smerujúcich následne k talianskemu pobrežiu.

Pri pokusoch dostať sa do Európy plavbou na preplnených či vratkých člnoch prišlo od začiatku tohto roka o život viac ako 2300 ľudí. Podľa štatistiky Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa za celý vlaňajší rok vo vodách Stredozemného mora utopilo 3279 ľudí.

Telá ďalších, možno až 50 migrantov, objavili dnes v nákladnom aute zaparkovanom v Rakúsku, v blízkosti hraníc s Maďarskom. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že táto tragédia otriasla európskymi lídrami, ktorí vo Viedni v rámci summitu o západnom Balkáne rokovali aj o kríze vyvolanej prílevom imigrantov do Európy.