Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Tuniska zahynulo alebo zmizlo minulý rok vyše 1300 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Z Tuniska a z Líbye sa vydávajú na cestu za lepším životom do Európy tisíce migrantov utekajúcich pred konfliktami a zlou ekonomickou situáciou.

Tunisko 13. februára (TASR) - Najmenej 1313 migrantov vlani pri pobreží Tuniska zahynulo alebo sa stratilo na mori pri pokusoch dostať sa do Európy. V utorok to uviedla organizácia Tuniské fórum pre hospodárske a sociálne práva (FTDES) s tým, že ide o rekordný počet. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa FTDES najmenej dve tretiny migrantov, ktorí vlani prišli pri brehoch tejto africkej krajiny o život alebo zmizlo, pochádzali zo subsaharskej Afriky. Počet prípadov zodpovedal približne polovici prípadov úmrtí a nezvestných v Stredozemnom mori v roku 2023, dodala organizácia.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) vlani zomrelo alebo zmizlo pri snahe prekročiť Stredozemné more približne 2498 ľudí, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o 75 percent.

Z Tuniska a z Líbye sa vydávajú na cestu za lepším životom do Európy tisíce migrantov utekajúcich pred konfliktami a zlou ekonomickou situáciou.

Počet odchodov z Tuniska vzrástol minulý rok po februárovom príhovore prezidenta Kaísa Saída, ktorý odsúdil "hordy" nelegálnych migrantov ako demografickú hrozbu voči jeho krajine.