Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Pri pokuse dostať sa z Calais do Británie zahynul ďalší migrant

Na ilustračnej snímke čajka letí okolo trajektového terminálu v prístavnom meste Calais na severe Francúzska 29. júna 2015. Foto: TASR/AP/Michel Spingler

V stanovom tábore pri meste Calais žije momentálne asi 6000 migrantov - pochádzajúcich väčšinou z východnej Afriky, Blízkeho východu a Afganistanu -, ktorí sa odtiaľ pokúšajú dostať do Británie.

Paríž 27. októbra (TASR) - Pri pokuse dostať sa do Británie zahynul dnes neďaleko francúzskeho prístavu Calais ďalší migrant, ktorého zrazilo zatiaľ neznáme auto. Ďalší traja utečenci pri nehode utrpeli ľahšie zranenia. Informovala o tom dnes prokuratúra mesta Boulogne-sur-Mer s tým, že prípad vyšetruje polícia v Calais.

Totožnosť obete nebola bezprostredne známa. Dvaja zo zranených sú Sýrčania, tretí je Palestínčan. Ide o mužov vo veku okolo 30 rokov, ktorých do nehode previezli do nemocnice v Calais.

V provizórnom stanovom tábore pri meste Calais žije momentálne asi 6000 migrantov - pochádzajúcich väčšinou z východnej Afriky, Blízkeho východu a Afganistanu -, ktorí sa odtiaľ pokúšajú dostať do Británie.

Francúzske médiá dnes informovali, že francúzske úrady dnes zo stanového tábora, prezývaného aj Džungľa, odviezli približne 300 ľudí a autobusmi ich prepravili do iných regiónov krajiny: Provensálska, Bretónska a Lotrinska.

Akcii predchádzali pohovory sociálnych pracovníkov s migrantmi z Calais, spomedzi ktorých takmer 300 deklarovalo, že upúšťa od snáh odcestovať do Británie a namiesto toho požiada o azyl vo Francúzsku.

Francúzsko i Británia sa v uplynulých mesiacoch snažili zastaviť prílev utečencov novými bezpečnostnými opatreniami a varovaniami, ale ich snahy neboli úspešné.