Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pri policajnej razii v Riu bolo zabitých najmenej 18 osôb

Muž odnáša mladú ženu z miesta smrteľnej operácie proti údajným obchodníkom s drogami vo favele Vila Cruzeiro v brazílskom Riu de Janeiro. Foto: TASR/AP

Na rozsiahlej operácii zameranej proti zločineckej skupine vykrádajúcej vozidlá prevážajúce náklad pre banky a iné podniky, sa podieľalo zhruba 400 policajtov.

Rio de Janeiro 22. júla (TASR) - Najmenej 18 ľudí bolo zabitých v brazílskom meste Rio de Janeiro počas policajnej razie voči skupinám organizovaného zločinu v jednej z tamojších chudobných štvrtí - tzv. favelas. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie polície o tom informovala agentúra AFP.

Šestnásť obetí tvoria pravdepodobne členovia zločineckých skupín v slume Complexo do Alemáo, spresnil na tlačovej konferencii hovorca polície. Dodal, že zabití boli okrem nich aj 38-ročný policajt a žena vo veku okolo 50 rokov. Priateľ zavraždenej ženy pre spravodajský web G1 uviedol, že o život prišla po tom, čo polícia strieľala na ich auto, keď stáli na semafore.

Na rozsiahlej operácii zameranej proti zločineckej skupine vykrádajúcej vozidlá prevážajúce náklad pre banky a iné podniky, sa podieľalo zhruba 400 policajtov, desať nepriestrelných vozidiel a štyri vrtuľníky.

AFP pripomína, že polícia v slumoch Ria v boji proti organizovanému zločinu a obchodovaniu s drogami vykonáva v tamojších slumoch razie často. V máji bolo pri podobnom zákroku v štvrti Cruzeiro zabitých 22 osôb. Tvrdé zásahy polície podporuje aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro.

Miestni obyvatelia však kritizujú neprimerané použitie sily zo strany polície a mimosúdne zabíjanie podozrivých. Úrad verejného ochrancu práv takisto odsúdil porušovanie ľudských práv pri policajných raziách.