Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri potýčkach s izraelskými vojakmi zahynuli štyria Palestínčania

Palestínsky demonštrant hádže kameň do izraelských vojakov. Foto: TASR/AP

Napätá situácia v tejto oblasti pretrváva odvtedy, ako americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Gaza 16. decembra (TASR) - Štyria Palestínčania zahynuli v piatok pri násilných potýčkach s izraelskými ozbrojenými zložkami, ku ktorým došlo v Predjordánsku i pásme Gazy. Desiatky ďalších utrpeli zranenia. Napätá situácia v tejto oblasti pretrváva odvtedy, ako americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, informovala agentúra AP.

Po pravidelných piatkových modlitbách hádzali moslimskí veriaci kamene na izraelských vojakov a zapaľovali tiež pneumatiky. Dialo sa tak v oblasti Západného brehu Jordánu i v pásme Gazy, pričom izraelskí vojaci na tieto incidenty reagovali slzotvorným plynom i paľbou.

Hovorca ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy uviedol, že dvoch Palestínčanov usmrtili výstrely, ktoré ich zasiahli do hlavy. Jedného z nich identifikoval ako 29-ročného zdravotne postihnutého muža s amputovanými dolnými končatinami, ktorý sa v ostanej dobe zúčastnil na viacerých podobných potýčkach.

Podľa hovorcu sa pri zrážkach, ku ktorým došlo vo viacerých častiach pásma Gazy pri hraniciach s Izraelom, zranilo ďalších 82 Palestínčanov, pričom prinajmenšom piati z nich vážne. Ďalší Palestínčan podľa ministerstva podľahol zraneniam, ktoré utŕžil pri násilnostiach neďaleko Jeruzalemu.

Západným brehom Jordánu a pásmom Gazy sa od Trumpovho minulotýždňového oznámenia zmietajú násilné zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami. Podľa palestínskych úradov pri nich prišlo o život už dovedna osem Palestínčanov. Rozhodnutie amerického prezidenta vyvolalo aj negatívne reakcie medzinárodného spoločenstva.

V meste Jeruzalem, najmä v jeho východnej časti, sa nachádzajú lokality významné pre judaizmus, kresťanstvo aj islam. Izrael vždy považoval Jeruzalem za svoje hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú východný Jeruzalem - obsadený Izraelom od roku 1967 - ako metropolu pre svoj budúci nezávislý štát.