Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Pri požiari unimobuniek v Brne zomrelo najmenej osem ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na mieste zasahovali tri hasičské jednotky. Príčina požiaru a výška škody je predmetom vyšetrovania.

Brno 4. mája (TASR) - Najmenej osem obetí si vyžiadal požiar, ktorý vypukol v noci na štvrtok v Brne. TASR informuje na základe vyjadrenia hasičov na sociálnej sieti.

"Od noci zasahujeme pri požiari unimobuniek na Plotnej (ulici)," napísal vo štvrtok ráno Hasičský záchranný zbor (HZS) Juhomoravského kraja.

"Zásah bol ukončený kolo siedmej hodiny," povedal pre portál TV Nova hovorca hasičov Jaroslav Mikoška. Uviedol, že v objekte našli osem tiel. "Je to asi najtragickejší zásah na južnej Morave za posledných minimálne 15 rokov," dodal.

Na mieste zasahovali tri hasičské jednotky. Príčina požiaru a výška škody je predmetom vyšetrovania.

Mikoška spresnil, že požiar bol nahlásený v noci krátko pred 2.30. Objekt dvanástich prepojených unimobuniek bol podľa jeho slov dlhodobo opustený. Je preto pravdepodobné, že obeťami boli bezdomovci.

Obete požiaru v Brne vnikli do objektu neoprávnene



Do objektu, kde v noci na štvrtok v Brne vypukol požiar, vnikli jeho obete neoprávnene. Oznámila to vo štvrtok na sociálnych sieťach česká polícia.

"Podľa predbežných výsledkov obhliadky vnikli ľudia do objektu určeného na demoláciu neoprávnene. Po vzniku požiaru už zo silne zadymeného priestoru nenašli cestu von. Podľa majiteľov bol objekt včera popoludní prázdny. Osoby bez domova ho využívali na prespanie," uviedla polícia na Twitteri.

K požiaru sa vyjadril už aj český premiér Petr Fiala. "Je mi ľúto všetkých, ktorí dnes v noci zahynuli pri tragickom požiari v Brne. Úprimnú sústrasť všetkým príbuzným a blízkym," uviedol na Twitteri.

Výberová chronológia požiarov objektov v Českej republike od roku 2020



2020

18. januára - Osem ľudí zahynulo pri požiari, ktorý vypukol v domove dôchodcov v meste Vejprty v okrese Chomutov. Zranenia utrpelo ďalších sedem ľudí.

22. januára - Hasiči likvidovali požiar vo filmových ateliéroch v pražskej štvrti Barrandov. Plamene zachvátili popoludní sklad kulís v podzemí. Hasiči evakuovali niekoľko ľudí, ktorí pred dymom ušli na strechu budovy.

8. mája - Pri požiari bytu v panelovom dome v Ostrave zomreli dve ženy vo veku 51 a 79 rokov. Požiar v byte na sídlisku Dubina spôsobila sviečka.

18. mája - Dve deti prišli o život pri požiari bytu v dvojpodlažnom dome v meste Havířov.

8. augusta - Pri požiari panelového domu, ktorý začal horieť v meste Bohumín v Moravskosliezskom kraji, zahynulo 11 ľudí, vrátane troch detí. Z úmyselného založenia požiaru bol obvinený 54-ročný Zdeněk Konopka, ktorého v novembri 2021 odsúdili na doživotie.

13. augusta - Požiar v domove dôchodcov v meste Mšeno v Stredočeskom kraji neprežil jeden človek. Jedna ošetrovateľka utrpela zranenia.

31. októbra - Štyria ľudia zhoreli v noci pri požiari železničného vagóna v Brne. Podľa hovorcu hasičov išlo zrejme o bezdomovcov, ktorí tam prespávali.

2021

2. júla - Vo vstupnej hale areálu pražského výstaviska Letňany vypukol, ktorý sa podarilo hasičom za zhruba hodinu zneškodniť. Nikto neutrpel zranenia.

9. augusta - Spolu 12 hasičských jednotiek vyrazilo k rozsiahlemu požiaru penziónu v obci Žabeň v Moravskosliezskom kraji. Udalosť sa podľa regionálnej televízie Polar zaobišla bez zranení.

2022

24. januára - Požiar panelového domu v pražskej mestskej časti Krč si vyžiadal evakuáciu 40 ľudí. Obete na životoch a ani zranenia nehlásili.

30. januára - Takmer po šiestich hodinách sa českým hasičom podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly požiar dvoch hál v meste Mladá Boleslav. Haly vzplanuli v dôsledku plameňov, ktoré zachvátili palety zložené v ich blízkosti.

1. júna - Dvaja ľudia prišli o život a ďalších 55 utrpelo zranenia pri rozsiahlom požiari Domova Alzheimer v meste Roztoky ležiacom severne od Prahy.

6. júna - Pri požiari, ktorý vypukol v byte na Karlovom námestí v Prahe, zahynula jedna osoba. Hasiči zároveň museli z obytnej budovy evakuovať približne 80 ľudí.

24. júla - V národnom parku České Švajčiarsko ležiacom pri hraniciach s Nemeckom vypukol lesný požiar, ktorý podľa prvých odhadov miestnych hasičov zasiahol sedem hektárov porastu. Plamene však postupne zasiahli plochu až takmer tisíc hektárov. Domovy muselo opustiť niekoľko desiatok ľudí a z niektorých lokalít parku boli nútení odísť aj turisti. Hasičom sa podarilo definitívne uhasiť požiar až po 20 dňoch - 12. augusta.

27. augusta - Niekoľko jednotiek hasičov zasahovalo v areáli Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe v Střešoviciach. Plamene zachvátili strechu pavilónu, kde sa nachádza neurológia. Hasiči evakuovali ambulantnú i lôžkovú časť, zásah sa obišiel bez zranení.

14. novembra - Najvyšší stupeň požiarneho poplachu vyhlásili hasiči, ktorí zasahovali pri požiari obchodného domu v centre Benešova pri Prahe. Pri požiari sa zranilo päť ľudí.

3. decembra - V pražskej nemocnici Motol došlo k požiaru elektroinštalácie, pre ktorý evakuovali zhruba 60 ľudí z urgentného príjmu.

9. decembra - Jeden človek prišiel o život pri požiari domova s opatrovateľskou službou pre seniorov, ktorý vypukol v českej obci Libštát v okrese Semily. Evakuovaných bolo vyše 40 ľudí.

2023

28. januára - Hasiči zasahovali v noci pri požiari v priestoroch letiskovej haly na letisku pri Karlových Varoch. Z miesta požiaru nehlásili žiadnych zranených.