Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri prekračovaní rozvodnenej rieky v Grécku zahynuli traja Afganci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dvaja muži a žena boli súčasťou skupiny 26 ľudí, ktorí sa usilovali o nelegálne prekročenie hraníc, ktoré Macedónsko minulý týždeň pre utečencov zatvorilo.

Belehrad/Brusel 14. marca (TASR) - Traja afganskí migranti sa dnes utopili, keď sa pokúšali preplávať rieku Suva na grécko-macedónskych hraniciach. informovala o tom agentúra DPA.

Dvaja muži a žena boli súčasťou skupiny 26 ľudí, ktorí sa usilovali o nelegálne prekročenie hraníc, ktoré Macedónsko minulý týždeň pre utečencov zatvorilo, čo spôsobilo nahromadenie migrantov na ich gréckej strane.

K utopeniu Afgancov došlo neďaleko obce Moin približne štyri kilometre západne od gréckeho utečeneckého tábora Idomeni v dôsledku rozvodnenia rieky Suva, ktoré spôsobili niekoľkodňové intenzívne dažde.

V Idomeni uviazli tisíce migrantov, z ktorých väčšinu tvoria utečenci zo Sýrie a Iraku po tom, ako balkánske štáty najprv obmedzili a následne úplne zastavili prílev utečencov smerujúcich z Grécka na Západ.

Humanitárne organizácie varujú, že zastavenie regulovaného prílevu utečencov môže viesť k pašovaniu ľudí a potenciálne nebezpečným pokusom o prekročenie hraníc.