Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pri prestrelke v Kašmíre zahynulo päť vojakov a militanti

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa nemenovaného zdroja sa obeťami na životoch stali piati vojaci vrátane dvoch elitných členov komanda. Ďalší vojak utrpel zranenia.

Šrínagar 23. novembra (TASR) - Päť vojakov indickej armády a dvaja údajní vzbúrenci zahynuli pri prestrelke v indickej časti sporného regiónu Kašmír. Vo štvrtok o tom na sociálnej sieti informoval predstaviteľ armády. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Intenzívna prestrelka sa strhla ešte v stredu na juhozápade Kašmíru po tom, čo vojaci prenasledovali ozbrojencov v hustom lese pri meste Kalakote.

Podľa nemenovaného zdroja sa obeťami na životoch stali piati vojaci vrátane dvoch elitných členov komanda. Ďalší vojak utrpel zranenia.

Armáda bezprostredne tieto informácie nepotvrdila, ale citovaný zdroj priblížil, že jeden z mŕtvych militantov bol ich vysokopostavený líder s pôvodom z Pakistanu, ktorý bol v oblasti aktívny už od minulého roka.

Minulý týždeň armáda zabila ôsmich povstalcov v údolí Kašmíru, ktoré je zároveň centrom vzbury.

Sporný Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan od roku 1947, kedy tieto štáty vyhlásili nezávislosť od britskej koloniálnej správy. Obe krajiny spravujú osobitné časti tohto regiónu, ale nárokujú si ho v celosti.

Ozbrojené skupiny vedú od roku 1989 vzburu v Džammú a Kašmíre, obývanom prevažne moslimami, proti indickej vlády, pričom požadujú nezávislosť alebo pripojenie k Pakistanu. Tento konflikt si dosiaľ vyžiadal už desaťtisíce obetí.

India obviňuje Pakistan z podpory militantov, Islamabad to však popiera a tvrdí, že iba podporuje snahy Kašmírčanov v boji za právo na sebaurčenie.

Napätie opätovne vzrástlo po auguste 2019, keď India zbavila Kašmír jeho osobitného autonómneho štatútu, čo rozhnevalo Pakistan.