Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Prestrelka v Kašmíre usmrtila sedem militantov a vojaka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V piatok armáda, polícia a polovojenské jednotky obkľúčili dedinu v okrese Shopian po zistení, že sa tam ukrývajú militanti.

Šrínagar 29. augusta (TASR) - Život jedného indického vojaka a sedem podozrivých militantov si vyžiadali ozbrojené zrážky medzi vládnymi silami a vzbúrencami, ku ktorým došlo za uplynulých 24 hodín v spornom regióne Džammú a Kašmír. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov indických bezpečnostných zložiek.

Traja militanti a vojak prišli o život v sobotu nadránom po tom, čo miestna polícia a indická armáda spustili v dedine v okrese Pulwama pátraciu operáciu, uviedol hovorca indickej armády. Podľa jeho slov vojaci objavili útočnú pušku a dve pištole.

V piatok armáda, polícia a polovojenské jednotky obkľúčili dedinu v okrese Shopian po zistení, že sa tam ukrývajú militanti. Počas prestrelky zahynuli štyria vzbúrenci a jedného militanta zatkla polícia.

V indickej časti Kašmíru sa od 80. rokov minulého storočia aktivizovalo násilné separatistické hnutie, ktoré je podľa Indie podporované Pakistanom. Islamabad obvinenia odmieta a kašmírskych rebelov nazýva bojovníkmi za slobodu.

Pod správou Indie a Pakistanu sú len niektoré časti oblasti Kašmír, avšak obe krajiny si v minulosti nárokovali na celé územie. Od získania nezávislosti od Britského impéria v roku 1947 medzi sebou viedli už dve vojny o dané územie.