Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri proteste na hranici s Izraelom zahynuli dvaja Palestínčania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tisícky Palestínčanov pri hraničnom priechode Erez protestovali voči blokáde pásma Gazy. Počas protestu na izraelských vojakov útočili horiacimi pneumatikami a kameňmi.

Gaza 18. septembra (TASR) - Dvaja Palestínčania prišli v utorok o život v dôsledku izraelskej paľby pri proteste neďaleko hraničného priechodu, ktorý spája Izrael s palestínskym pásmom Gazy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Tisícky Palestínčanov pri hraničnom priechode Erez protestovali voči blokáde pásma Gazy. Počas protestu na izraelských vojakov útočili horiacimi pneumatikami a kameňmi. Tí na útoky Palestínčanov reagovali použitím slzotvorného plynu i streľbou ostrými nábojmi.

Izraelská armáda sa zatiaľ k udalosti nevyjadrila.

Protesty na hraniciach s Izraelom a pásmom Gazy sú súčasťou série demonštrácií, ktoré sa začali 30. marca a ktorými Palestínčania požadujú právo vrátiť sa na územie, z ktorého boli predchádzajúce generácie vyhnané v čase vzniku Izraela. Od začiatku týchto demonštrácií zahynulo v dôsledku izraelskej paľby 177 Palestínčanov a ďalších 19.000 utrpelo zranenia, hovorí štatistika ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Izrael obviňuje palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne od roku 2007, z organizovania týchto protestov a zhromaždení v záujme vyvíjať nátlak na Izrael, aby ukončil už 12 rokov trvajúcu prísnu blokádu Gazy.

Úsilie Egypta a OSN sprostredkovať dohodu o prímerí v pásme Gazy medzi Izraelom a skupinami vedenými Hamasom doposiaľ neprinieslo výsledky.