Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Pri proteste v Bagdade zastrelili najmenej jedného demonštranta

Ilustračné foto. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Pri zrážkach utrpelo zranenia 13 demonštrantov a päť policajtov.

Bagdad 25. mája (TASR) - Najmenej jeden demonštrant prišiel v utorok o život pri zrážkach s bezpečnostnými silami v irackom hlavnom meste Bagdad v rámci protestu proti nárastu atentátov na známych prodemokratických aktivistov a novinárov. Informovali o tom agentúry AP a AFP s odvolaním sa na miestnu políciu a svoje anonymné zdroje.

Násilnosti vypukli v irackej metropole podvečer po takmer pokojnej demonštrácii v blízkosti Námestia oslobodenia (Mídán at-Tahrír). Iracké bezpečnostné sily strieľali ostrými nábojmi a na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn. Demonštranti na poriadkovú políciu hádzali kamene, uviedli svedkovia a predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Pri zrážkach utrpelo zranenia 13 demonštrantov a päť policajtov. Podľa nemenovaných zdrojov jeden demonštrant bol postrelený a zomrel po prevoze do nemocnice.

Na začiatku mája neznámi páchatelia zastrelili protikorupčného aktivistu Ihaba al-Wazního pred jeho domom v meste Karbalá na juhu Iraku. Išlo o jeden z posledných útokov na proreformných irackých aktivistov, pričom demonštranti z ich zabitia obvinili proiránske milície.

Mnohí protestujúci v Iraku majú podľa agentúry DPA pocit, že predseda irackej vlády Mustafá Kázimí, ktorý sa predtým zaviazal, že páchatelia týchto činov budú identifikovaní a bude voči nim vyvodená zodpovednosť, urobil len málo pre to, aby vinníkov odhalil.