Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri razii v bruselskom byte sa našli odtlačky prstov Salaha Abdeslama

Na nedatovanej snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Účastník novembrových parížskych útokov Salah Abdeslam je stále na úteku.

Brusel 18. marca (TASR) - Odtlačky prstov účastníka novembrových parížskych útokov Salaha Abdeslama, ktorý je stále na úteku, sa našli v bruselskom byte vo štvrti Forest, kde polícia v utorok 15. marca podnikla protiteroristickú raziu. Informoval o tom dnes hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van der Sypt, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Byt v bruselskej štvrti Forest, kde sa v utorok - v snahe nájsť komplicov páchateľov atentátov v Paríži - uskutočnila spoločná razia francúzskej a belgickej polície, si prenajal Mohamed Bakkali. Ide o muža, ktorý si prenajal aj byt v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde sa vyrábali opasky naplnené výbušninami pre páchateľov samovražedných atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. Informoval o tom francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Dvom mužom sa v utorok počas protiteroristickej operácie vo štvrti Forest podarilo ujsť. Belgická tlač na druhý deň zverejnila identikit jedného z mužov. Podľa polície je hľadanou osobou muž severoafrického vzhľadu, vo veku 25-28 rokov, s výškou 185 centimetrov a štíhlej postavy. V čase úteku mal na hlave bielu šiltovku. Denník Derniere Heure s odvolaním sa na políciu napísal, že muž je "ozbrojený a nebezpečný".

Nie je jasné, či druhým mužom na úteku je práve Salah Abdeslam a ani to, koľko času strávil v uvedenom byte.

Počas utorkovej operácie v byte na ulici Dries vo štvrti Forest na juhozápade Bruselu zasahujúci policajti zastrelili jedného muža. Belgická federálna prokuratúra dnes spresnila, že ide o Alžírčana Mohameda Belkaida.