Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri samovražednom bombovom útoku zahynulo najmenej 36 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Medzi obeťami výbuchu nálože umiestnenej v aute boli civilisti, učitelia, vojaci a policajti, ktorí prišli do banky po svoje výplaty pred koncom pôstneho mesiaca ramadán.

Kábul 22. júna (TASR) - Najmenej 36 ľudí zahynulo a ďalších približne 60 utrpelo dnes zranenia pri samovražednom bombovom útoku v blízkosti banky v meste Laškargáh, metropole juhoafganskej provincie Helmand.

Medzi obeťami výbuchu nálože umiestnenej v aute boli civilisti, učitelia, vojaci a policajti, ktorí prišli do banky po svoje výplaty pred koncom pôstneho mesiaca ramadán. Väčšina zo zranených je v kritickom stave, informoval agentúru DPA šéf miestnej polície.

Afganský premiér Abdulláh Abdulláh odsúdil útok zameraný na "nevinných moslimov počas posvätného mesiaca ramadán". K zodpovednosti zaň sa zatiaľ nik neprihlásil.

Helmand je baštou extrémistického hnutia Taliban, ktoré kontroluje približne 80 percent územia tejto provincie. Taliban pravidelne útočí na banky s cieľom zabíjať štátnych zamestnancov, ktorí si do nich chodia po výplaty.

K útoku sa prihlásil Taliban


Militantné hnutie Taliban sa prihlásilo k zodpovednosti za dnešný samovražedný bombový útok v blízkosti banky v meste Laškargáh, metropole juhoafganskej provincie Helmand. Útok si vyžiadal najmenej 36 mŕtvych a zhruba 60 zranených, informovala agentúra DPA.

Hovorca Talibanu Karí Júsuf Ahmadí však prostredníctvom svojho účtu na Twitteri uviedol, že pri útoku zahynulo 73 vojakov, policajtov a príslušníkov afganskej tajnej služby.

Podľa polície boli medzi obeťami výbuchu nálože umiestnenej v aute civilisti, učitelia, vojaci a policajti, ktorí prišli do banky po svoje výplaty pred koncom pôstneho mesiaca ramadán. Väčšina zo zranených je v kritickom stave, informoval agentúru DPA šéf miestnej polície.