Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za útok pred pakistanským konzulátom sa prihlásil IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

K útoku v Džalálábáde došlo dnes ráno, keď sa muž opásaný výbušninami zamiešal do davu ľudí čakajúcich pred budovou pakistanského konzulátu na víza.

Kábul 13. januára (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedný bombový útok na pakistanský konzulát, pri ktorom dnes v meste Džalálábád na východe Afganistanu zahynulo najmenej sedem príslušníkov afganských bezpečnostných síl a traja útočníci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Islamský štát na svojom oficiálnom konte v službe rýchlych správ Telegram uviedol, že útok uskutočnili jeho traja členovia opásaní výbušninami, pričom zabili desiatky ľudí vrátane "viacerých príslušníkov pakistanskej tajnej služby".

Pakistan útok odsúdil, avšak uviedol, že všetci pracovníci konzulátu sú v poriadku, iba jedného z nich ľahko zranila črepina z rozbitého okna.

K útoku v Džalálábáde došlo dnes ráno, keď sa muž opásaný výbušninami zamiešal do davu ľudí čakajúcich pred budovou pakistanského konzulátu na víza. Keď ho pracovníci bezpečnostnej služby nechceli vpustiť do budovy, vyhodil sa do vzduchu.

Jeho dvaja spoločníci sa zabarikádovali v neďalekej opustenej vládnej ubytovni, kde ich po niekoľkohodinovom boji zabili príslušníci afganských bezpečnostných síl.