Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Krvavý deň v Iraku, pri bombových útokoch zahynulo vyše 40 ľudí

Foto: TASR/AP

Irak bude hostiteľom stretnutia Ligy arabských štátov prvýkrát za 20 rokov a summit je vnímaný ako debut krajiny na regionálnej scéne po decembrovom odchode amerických vojakov.

Bagdad 20. marca (TASR) - Najmenej 43 ľudí dnes zahynulo a ďalších vyše 200 osôb utrpelo zranenia pri sérii minimálne 16 bombových útokov, ku ktorým došlo v mestách po celom Iraku. Atentáty sa udiali napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam pred budúcotýždňovým summitom Ligy arabských štátov (LAŠ). Informovala o tom agentúra Reuters.

Išlo o najkrvavejší deň v Iraku za posledný mesiac. Koordinované atentáty sa stali vo vyše desiatich mestách, čo potvrdzuje odhodlanosť povstalcov dokázať vláde, že nie je schopná pred summitom udržať krajinu v bezpečí.

Irak bude hostiteľom stretnutia LAŠ prvýkrát za 20 rokov a summit je vnímaný ako debut krajiny na regionálnej scéne po decembrovom odchode amerických vojakov. Vláda je rozhodnutá ukázať, že je schopná zaručiť bezpečnosť.

Najvražednejší incident sa dnes stal v juhoirackej Karbale, posvätnom mieste šiitov, kde dve explózie v rannej dopravnej špičke zabili najmenej 13 ľudí a zranili ďalších 48 osôb.

"Druhá explózia spôsobila najväčšiu skazu. Videl som časti tiel, prsty a ruky rozhádzané po ceste," uviedol 23-ročný majiteľ obchodu. "Bezpečnostné sily sú hlúpe, pretože vždy sa zhromaždia na mieste výbuchu a potom dôjde k druhej explózii. Stanú sa terčom militantov," dodal muž.

Do dvoch hodín otriasli explózie aj metropolou Bagdad, mestami na sever od neho ako Kirkúk, Bajdží, Sámarrá, Túz Churmátú, Dákúk a Zulujja, ďalej západoirackým Ramádí, ale aj juhoirackými mestami Hilla, Mahmúdíja a Latífíja. Polícia zneškodnila bomby v Bakúbe a vo Fallúdži.

Väčšina atentátov bola zameraná na policajné kontrolné stanovištia a hliadky.

"Najnovšia séria útokov je s veľkou pravdepodobnosťou koordinovanou akciou rozsiahlej a dobre organizovanej skupiny. Jej snahou je zrejme dokázať úradom, že ich bezpečnostné opatrenia sú bezvýznamné," uviedol odborník na riziká John Drake, konzultant v spoločnosti AKE Group, ktorá pre klientov skúma bezpečnosť v Iraku.

Hoci násilnosti v Iraku poklesli v porovnaní s rokmi 2006 a 2007, keď vrcholili boje medzi znepriatelenými náboženskými skupinami, v krajine dochádza denne k bombovým a ďalším útokom - teda aj deväť rokov po vojenskom zásahu proti režimu Saddáma Husajna, ktorý sa uskutočnil pod vedením Spojených štátov.

V pondelok večer bomboví atentátnici zaútočili na piatich miestach v severoirackej provincii Dijálá, kde podľa polície zabili najmenej troch ľudí a ďalších 30 zranili.