Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pri streľbe na severe Izraela zahynulo päť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia po útočníkoch pátra a bližšie podrobnosti o streľbe neposkytla.

Jeruzalem 27. septembra (TASR) - Päť ľudí prišlo v stredu o život pri streľbe na severe Izraela, oznámila miestna polícia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Troch mužov a dve ženy zastrelili v beduínskom meste Basmat Tabun severozápadne od prevažne arabmi obývaného mesta Nazaret. Polícia po útočníkoch pátra a bližšie podrobnosti o streľbe neposkytla.

K útoku došlo niekoľko hodín po zastrelení muža v neďalekom meste Haifa, uviedla polícia. V miestnych médiách ho identifikovali ako arabského Izraelčana.

Podľa neziskovej organizácie Abraham Initiatives, ktorá podporuje mierové spolužitie medzi Arabmi a židmi, sa tým počet obetí násilností medzi Izraelčanmi a arabskou menšinou od začiatku tohto roka zvýšil na 188.

"Premiér musí odvolať ministra verejnej bezpečnosti a okamžite zaviesť plán na riešenie kriminality v arabskej spoločnosti. Ide o výnimočný stav," uviedla organizácia vo vyhlásení.

Arabskí Izraelčania, potomkovia Palestínčanov, ktorí svoju pôdu neopustili ani po založení židovského štátu v roku 1948, tvoria približne 20 percent celkového počtu obyvateľov Izraela.

Podľa odborníkov arabské gangy za posledné dve desaťročia zhromaždili veľké množstvo nelegálnych zbraní a podieľajú sa na drogovej a inej trestnej činnosti. Mnohí v tejto komunite zase tvrdia, že sú diskriminovaní židovskou väčšinou a obviňujú izraelské úrady, že násilie riadne nevyšetruje.