Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pri streľbe na škole v Pakistane zahynulo najmenej sedem učiteľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

V kmeňovom regióne Kurram žije prevažne šiitské obyvateľstvo, na ktoré často útočia sunnitské militantné skupiny patriace k miestnemu hnutiu Taliban.

Islamabad 4. mája (TASR) - Najmenej sedem učiteľov prišlo vo štvrtok o život pri streľbe na škole na severozápade Pakistanu. Zjavne šlo o odvetu za predchádzajúci útok, pri ktorom bol zastrelený ďalší učiteľ. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Televízia Geo TV informovala, že k obom incidentom došlo v ten istý deň v meste Paračinar v kmeňovom regióne Kurram neďaleko hraníc s Afganistanom.

Motív ani jedného útoku nie je jasný. Podľa Geo TV učitelia zastrelení pri oboch streľbách patria k šiitskej moslimskej menšine v krajine. Polícia oznámila, že prípad vyšetruje.

V kmeňovom regióne Kurram žije prevažne šiitské obyvateľstvo, na ktoré často útočia sunnitské militantné skupiny patriace k miestnemu hnutiu Taliban.

Výberová chronológia streľby na školách a škôlkach od roku 2020

2020

10. januára - Jedenásťročný žiak spustil streľbu v súkromnej škole v meste Torreón na severe Mexika, zabil učiteľku a ďalších šiestich ľudí zranil. Nakoniec spáchal samovraždu.

14. januára - Život jedného študenta si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v areáli strednej školy v meste Bellaire v americkom štáte Texas. Podľa polície bol postrelený študent prevezený do nemocnice, kde svojim zraneniam podľahol.

2021

12. apríla - Život jedného človeka si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo na strednej škole v meste Knoxville v americkom štáte Tennessee. Zranenie utrpel aj jeden policajt.

11. mája - Deviati ľudia, siedmi študenti a dvaja učitelia zomreli pri streľbe v jednej zo stredných škôl v meste Kazaň v stredoruskej Tatárskej republike. Útočník, bývalý 19-ročný študent školy Iľnaz Gaľavijev, skončil v rukách polície.

20. septembra - Streľba na univerzite v meste Perm na východe európskej časti Ruska si vyžiadala šesť obetí a viac ako 40 zranených. Útočníkom bol jeden zo študentov školy Timur Bekmansurov, ktorého príslušníci polície pri zadržaní postrelili.

30. novembra - Pätnásťročný študent zastrelil štyroch ľudí a ďalších šiestich zranil pri útoku na strednej škole v obci Oxford Township ležiacej približne 50 kilometrov severne od Detroitu v americkom štáte Michigan.

2022

8. marca - Jeden tínedžer prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia pri streľbe pred strednou školou v americkom štáte Iowa. K streľbe došlo pred školou East High School v centre Des Moines, metropoly štátu Iowa.

26. apríla - Najmenej štyria ľudia zahynuli pri streľbe v škôlke v Uľjanovskej oblasti ležiacej na juhu európskej časti Ruska. O život prišli dve deti a učiteľka, a napokon aj samotný útočník, ktorý spáchal samovraždu.

25. mája - Pri streľbe na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas prišlo o život 19 detí a dvaja učitelia. Podľa guvernéra Texasu Grega Abbotta zomrel aj samotný 18-ročný páchateľ.

26. septembra - Streľba v škole v stredoruskom meste Iževsk si vyžiadala 17 obetí, medzi ktorými bolo 11 detí. Páchateľom bol 34-ročný Arťom Kazancev, bývalý žiak školy, ktorý po útoku spáchal samovraždu.

6. októbra - Bývalý policajt ozbrojený pištoľou a nožom vtrhol do strediska starostlivosti o deti v provincii Nóng Bua Lampchu na severovýchode Thajska. Útok si vyžiadal najmenej 35 obetí vrátane 23 detí a ďalších 12 zranených.

24. októbra – Dvoch mŕtvych a šesť zranených si vyžiadala streľba na strednej škole v meste St. Louis v americkom štáte Missouri. Polícia strelca zadržala.

14. novembra - Troch mŕtvych a dvoch zranených si vyžiadala streľba v areáli Virgínskej univerzity v Spojených štátoch. Páchateľom mal byť 22-ročný študent University of Virginia, ktorý zastrelil svojich troch bývalých spoluhráčov z univerzitného futbalového tímu.

24. novembra
– Útočník zastrelil na dvoch školách v juhovýchodnej Brazílii štyroch ľudí a ďalších 12 zranil. Podľa polície mal strelec na oblečení pripnutú svastiku.

2023


6. januára - Šesťročný chlapec z amerického štátu Virgínia zámerne postrelil svoju učiteľku, ktorá skončila s vážnymi zraneniami v nemocnici. K streľbe došlo v triede prvákov na základnej škole v meste Newport News po výmene názorov medzi učiteľkou a žiakom.

23. januára - Dvaja študenti prišli o život a jeden učiteľ utrpel zrania pri streľbe, ku ktorej došlo na škole v Des Moines, hlavnom meste amerického štátu Iowa.

27. marca - Tri deti a troch dospelých zastrelila útočníčka na súkromnej kresťanskej základnej škole v meste Nashville v štáte Tennessee. Podozrivú zabili počas zásahu policajti.

3. mája - Deväť ľudí vrátane ôsmich detí zahynulo a ďalších sedem utrpelo zranenia pri streľbe na základnej škole v centre Belehradu. Podľa polície bol strelcom žiak školy, ktorého ho zadržala v jej areáli. Medzi zranenými je šesť detí a učiteľka.