Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri študentských protestoch v Hondurase utrpeli zranenia piati ľudia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stovky študentov Národnej honduraskej univerzity protestovali v pondelok proti prezidentovi Juanovi Orlandovi Hernándezovi a žiadali jeho odstúpenie.

Tegucigalpa 25. júna (TASR) - Najmenej piati študenti utrpeli v pondelok zranenia, keď na nich počas protestov v univerzitnom komplexe v metropole Tegucigalpa spustili paľbu zasahujúci policajti. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.

Stovky študentov Národnej honduraskej univerzity protestovali v pondelok proti prezidentovi Juanovi Orlandovi Hernándezovi a žiadali jeho odstúpenie. Protesty proti prezidentovi zmohutneli po tom, čo minulý týždeň zahynuli pri násilnostiach traja ľudia.

"Do univerzitného komplexu vstúpilo bez povolenia približne 40 príslušníkov vojenskej polície. Začali prenasledovať študentov a použili proti nim ostrú muníciu," uviedol pre AFP jeden z predstaviteľov univerzity Armando Sarmiento.

Piati študenti utrpeli strelné zranenia, ale sú mimo ohrozenia života, povedala hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Tegucigalpe Laura Schoenherrová.

Podľa vyhlásenia polície študenti "zaútočili na príslušníkov bezpečnostných síl špeciálne upravenými Molotovovými koktailmi", aby sa zvýšila ich účinnosť. Pri zásahu utrpeli popáleniny dvaja príslušníci bezpečnostných síl a štyria "akože" študenti, uvádza sa ďalej vo vyhlásení.