Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri troch bombových útokoch v Jemene zahynulo najmenej 22 osôb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa na sociálnych sieťach prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Saná 26. marca (TASR) - Najmenej 22 osôb zahynulo v piatok pri troch bombových útokoch proti silám saudskoarabskej koalície a jemenskej vlády v dočasnom hlavnom meste krajiny Adene, informovala agentúra DPA.

Bomby umiestnené v troch automobiloch vybuchli na kontrolných stanovištiach neďaleko hlavného štábu koalície vedenej Saudskou Arábiou. Útoku štvrtým autom zabránili koaličné jednotky, oznámil hovorca miestnej samosprávy.

Medzi obeťami a zranenými bolo mnoho civilistov. Počet obetí pravdepodobne ešte vzrastie, keďže viacerí zasiahnutí utrpeli vážne zranenia, dodal hovorca.

K zodpovednosti za útok sa na sociálnych sieťach prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Jemen sa zmieta v násilnostiach od septembra 2014, kedy Iránom podporovaná šíitska povstalecká skupina Hútíov obsadila hlavné mesto Saná a začala zaznamenávať územné zisky aj inde v krajine. Saudská Arábia a jej spojenci, najmä sunnitské štáty z Perzského zálivu, začali v marci 2015 podnikať letecké útoky proti povstalcom. Saudská Arábia sa obáva, že úspech povstalcov v Jemene by posilnil pozície jej regionálneho rivala Iránu.